torstai 16. elokuuta 2018

S Sivustojen nykyaikainen hitaus

Toinen harmitus on sivujen hitaus. Miten on mahdollista, että sivut latautuvat nykyään yhtä hitaasti kuin 20 vuotta sitten, jolloin laajakaista teki vasta tuloaan ja prosessorit olivat höyrykoneita nykyisiin verrattuna? Tähän on selvä vastaus: suosittujen sivujen takana pyörii vaikka minkälaisia seurantatekniikoita ja turhia UI-härpäkkeitä pyörittäviä Javascript-kikkareita, evästeiden käsittelyä ja analytiikkaa. Lyhyenkin sivun mukana latautuu satoja rivejä koodia ja evästeitä kymmenistä ulkoisista palvelimista. Kaikki tämä kestää.

Olikin huikea kokemus käydä USA Today -lehden sivulla. Se on poistanut EU-käyttäjiltä kaiken ylimääräisen ja sivut latautuvat ajatuksen nopeudella. Kokeile itse https://eu.usatoday.com! Sivujen käyttöliittymä on staattinen ja pelkistetty, mutta aivan riittävä. Web-designerien kikkailut ovat jänniä, mutta eivät ainakaan paranna sivujen luettavuutta saati käytettävyyttä.

[tietokonenörtti Petteri Järvinen blogissaan 29.5.2018 julkaisemassaan merkinnässä Haluan vanhan webin takaisin!]

[PS. Itselläni ei ole kaupallisia tarkoitusperiä, mutta voin tässä mainita, että oma sivustoni Tom Kärnän SUO on samalla lailla ilman raskauttavia kilkkeitä. Itse asiassa se sisältää pelkästään HTML:ää ja CSS-tyylisäännöstäjä. Sivuillani ei ole mainoksia eikä niiltä löydy edes weblomakkeita. Ainoa hieman raskauttava asia niillä on eräs kolmannen osapuolen kävijätilastointipalvelu, jonka avulla en kuitenkaan kykene yksilöimään sivustollani kävijöitä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti