perjantai 27. joulukuuta 2019

S Onko kapitalismi järjestelmänä mennyt rikki?

Mazzucato on yksi aktiivisista toimijoista siinä koko ajan kasvavassa taloustieteellisessä keskustelussa, jossa pohditaan, onko kapitalismi järjestelmänä mennyt rikki. Esimerkiksi Yhdysvalloissa 180 suuryhtiön toimitusjohtajaa kirjoitti elokuussa vetoomuksen siitä, että yritysten tulisi hyödyttää toiminnallaan muitakin kuin osakkeenomistajia.

Moni uskoo elinkeinoelämänkin muuttuneen suopeammaksi pohtimaan kapitalistisen järjestelmän korjaamista ennen kaikkea sen takia, että huoli populismin kasvusta ja keskiluokan lisääntyvästä tyytymättömyydestä pelottaa.

Mazzucaton mukaan populismista puhuttaessakin on tärkeää muistaa, että kyse on usein siitä, mistä itse kukin meistä uskoo järjestelmässä hyötyvänsä.

”Eihän pidä paikkaansa, että kaikki hyötyisivät teknologisesta kehityksestä. Populismi ei johdu siitä, että ihmiset olisivat tyhmiä, vaan siitä, että rakenteet eivät salli heidän saavan hyötyjä järjestelmästä.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 25.11.2019 julkaistussa Juha-Pekka Raesteen kirjoittamassa uutisartikkelissa ”Maailman pelottavin ekonomisti” kertoo, miten kapitalismi pitäisi pelastaa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti