torstai 12. joulukuuta 2019

S Faustinen sopimuksemme ylikansallisten datajättien kanssa

Valvontakapitalismissa on Zuboffin mukaan kyse siitä, että ihmisten kokemukset, tunteet ja persoonallisuuden ydin on jalostettu kauppatavaraksi. Olemme auliisti luovuttaneet kaiken mahdollisen tiedon itsestämme muutamien yhtiöiden käyttöön vastineeksi koukuttavasta viihdykkeestä – josta kaiken lisäksi luomme ison osan omin voimin.

Tekoäly ohjaa käytöstämme jo lukemattomin tavoin. Se käy koko ajan helpommaksi, kun esineiden internet toteutuu ja verkkoon on kytketty älylaitteiden lisäksi kaikki mahdollinen kodinkoneista autoihin.

Monet sovellukset ovat helpottaneet elämäämme niin paljon, että olemme vajonneet kollektiiviseen itsepetokseen. Puhumme suu vaahdossa tekniikan mullistavista edistysaskeleista, vaikka oikeastaan kyse on samalla ennennäkemättömän tehokkaasta mielen manipuloinnista.

Zuboffin sanoin: olemme solmineet valvontakapitalismin ylikansallisten datajättien kanssa faustisen sopimuksen, josta on lähes mahdotonta irtautua.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 29.9.2019 julkaistussa Jaakko Lyytisen kirjoittamassa artikkelissa Meistä tuli kauppatavaraa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti