tiistai 22. tammikuuta 2019

S Vapaaehtoisen paluun tuki mitä mainioimpana hunajapurkkina perusteettomille tulijoille

Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen paluun tuki ollaan nostamassa noin kaksinkertaiseksi aikaisemmasta. Parhaimmillaan perusteeton turvapaikanhakija voi saada jopa 5 000 euroa, mikäli hän lähtee Suomesta vapaaehtoisesti. 5 000 euroa on suomalaisesta näkökulmasta suhteellisen vähän rahaa, mutta monissa köyhemmissä maissa se voi olla jopa vuosipalkan verran.

Vapaaehtoisen paluun tukea perustellaan sillä, että se helpottaa perusteettomien turvapaikanhakijoiden palauttamista ja vähentää kaikenlaisia ylimääräisiä kikkailuja. Palauttaminen on monesti erittäin vaikeaa, vaikka palautettavalla ei olisikaan mitään syytä olla Suomessa. Palautettavat saattavat esimerkiksi laittaa useita turvapaikkahakemuksia, erilaisia valitusprosesseja (jotka pitää käydä läpi, vaikka ne olisivat ilmeisen perusteettomia) tai saattavat jopa kadota kokonaan viranomaisten silmistä. Paluun tuki saattaa teoriassa vähentää ainakin joitain näistä perusteettomista tulijoista.

Toisaalta vapaaehtoisen paluun tuki on omiaan lisäämään turhaa turvapaikanhakua. Jos hakija on liikkeellä ensisijaisesti taloudellisin perustein, on tuki mitä parhain kannustin hänelle tulla Suomeen. Jos turvapaikkahakemus menee läpi, saattaa hakija päästä hyvällä mäihällä loppuelämäkseen suomalaisten verovaroille. Toisaalta vaikka hakemus ei menisi läpi, voi hakija ottaa vapaaehtoisen paluun tuen, joka on sekin iso summa käteen.

Vapaaehtoisen paluun tukia ei todellakaan tulisi korottaa, vaan ennemminkin laskea. Aidosti suojeluntarpeessa oleville ihmisille nämä tuet eivät ole merkityksellisiä, koska he todennäköisesti saisivat kuitenkin turvapaikan. Sen sijaan turhille ja perusteettomille tulijoille ne toimivat mitä parhaimpana hunajapurkkina.

Mikäli vapaaehtoisen paluun tukia halutaan välttämättä käyttää, niihin tulee vähintään laittaa ehdoksi, että niiiden saaja sitoutuu palaamasta Suomeen. Ensisijaisesti niitä kuitenkin tulisi laskea ja lakkauttaa ja perusteettomat hakijat kääntää rajalla ilman mitään tukia.

[Jiri Keronen Facebookissa 24.1.2019. Ulostuloon liittyy Turun sanomat -lehden uutisartikkeli Turvapaikanhakijoiden vapaaehtoisen paluun tukeen roima korotus.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti