perjantai 11. tammikuuta 2019

S Ruotsin hyvin myönteisestä suhtautumisesta kotimaisiin omistajiin ja kasvavaan yritysvarallisuuteen

Ruotsissa on hyvin myönteinen suhtautuminen kotimaisiin omistajiin ja kasvavaan yritysvarallisuuteen. Siksi sieltä on poistettu perintövero suurista yritysomaisuuksista kokonaan ja kiristetty sitä tavallisten kansalaistenperintöjen osalta. Käytännössä tämä on tehty niin, että perintöveroa ei ole, mutta jos perityn omaisuuden myy, myyntitulo on kokonaan verotettavaa myyntivoittoa.

Tavallinen kansalainen perii yleensä vanhempiensa asunnon, joka joudutaan usein myymään, koska se on vääränlainen ja väärässä paikassa.Verottajalla on aikaa odottaa. Kyllä se asunto joskus myydään.

Jos sen sijaan omistaa holdingyhtiön ison siivun Stora Ensosta, sen saa myydä, kunhan ei myy holdingyhtiötä.

Näin yritysvarallisuus kasvaa sukupolvesta toiseen. Jos suvun musta lammas päättää panna osuutensa lihoiksi, hän joutuu maksamaan veroja ja paljon.

Tämän kaiken jälkeen Ruotsissa omaisuus on huomattavan epätasaisesti jakautunut, mutta se ei tunnu ruotsalaisia häiritsevän. Kotimaista yritysvarallisuutta pidetään talouden vahvuustekijänä, jota kukaan ei halua heikentää. Toisaalta ruotsalainen pääoma on varsin isänmaallista. Sen on viisasta ollakin, koska sen etuoikeudet on poliittisesti päätetty ja yhdellä nuijankopautuksella ne voidaan myös lakkauttaa.

[Vihreiden Grand Old Man (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaara, josta tapaan käyttää diminutiivisesti nimitystä "puutarhatontunkuvatus", blogissaan 27.12.2018 julkaisemassaan merkinnässä Tuloerot ja yritysten kotimainen omistus]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti