Kulttuuriantropologi Christopher Boehmin mukaan missä tahansa hierakkisessa järjestelmässä koirista apinoihin esiintyy kiusaamista. Jopa kanat kiusaavat toisiaan.
Koska kiusaamista esiintyy käytännössä kaikissa yhteisöissä, se saattaa olla ominaisuus, josta on hyötyä. Jos kiusaamisesta on kelpoisuudelle hyötyä, se ei ole ominaisuus, joka ylensyönnin tapaan olisi katoamassa, vaan todennäköisesti säilyy hamaan tappiin.
Toki koko ajan täytyy muistaa, että evoluutio hyppii arvaamattomiin suuntiin.
Joka tapauksessa evoluutiopsykologien mukaan kiusaamisen hyöty voi olla sosiaalisessa hierarkiassa kohoaminen. Kiusaamalla muita kiusaaja pyrkii vähentämään toisten saamaa arvostusta ja samalla nostamaan omaansa. Siten hän kohoaa yhteisön silmissä ja parantaa kelpoisuuttaan.
Tämä ei ole pelkkää spekulaatiota, vaan ajatuksen tueksi on myös näyttöä. Kiistaa herättänyt tutkimus kolmen vuoden takaa totesi, että muun muassa kiusaajien itsetunto ja sosiaalinen asema ovat muita parempia. Kiusaajat myös saivat muita enemmän seksiä.
Seksin saaminen on olennaista, koska juuri se on keino siirtää geeniperimää.
[Ivan Puopolo 9.1.2018 MTV:n sivuilla julkaistussa kolumnissaan Kiusaaminen on meillä geeneissä – ja se on asia, joka sen kitkemisyrityksissä täytyy huomioida]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti