Artikkeli avaa sitä, mistä "työvoimapulassa" on kyse. Siinä on kyse halpatyövoiman puutteesta.
Suomi on osa puolen miljardin asukkaan sisämarkkina-aluetta, jonka sisällä ihmiset voivat täysin esteettä liikkua työn perässä. Myös tämän alueen ulkopuolelta voi Suomeen tulla töihin hyvin sujuvasti. Saatavuusharkinta koskee ainoastaan vähiten koulutusta vaativia matalapalkka-aloja, eikä kaikilta osin niitäkään.
Kehitysmaalaiselle surkeakin palkka on huomattava houkutin, etenkin, kun siihen yhdistyy mahdollisuus muuttaa korkean elintason maahan ja hyvän sosiaaliturvajärjestelmän piiriin.
Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta halpatyövoiman maahanmuutto on huono asia, koska halpatyöläiset eivät elä palkallaan, vaan sitä pitää täydentää tulonsiirroilla. Lisäksi saatavuusharkinnan kautta maahan tulleiden työllisyys laskee muutaman maassa vietetyn vuoden jälkeen kantaväestön alle.
Keskusta, kokoomus, vihreät, rkp ja kd kannattavat nykyisenkin saatavuusharkinnan lakkauttamista. Sdp ja vas ovat kannoissaan epämääräisiä, koska ne joutuvat pelkäämään duunariäänestäjiensä mielipiteitä. Kehitysmaalaisten maahanmuutto sinänsä houkuttaa niitä.
Elinkeinoelämä korjaa halpatyövoiman hyödyt. Lasku lankeaa a) veronmaksajalle, b) suomalaiselle duunarille.
Perussuomalaisten kanta on se, että saatavuusharkintaa ja työlupien ehtoja pitää kiristää nykyisestä.
[Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Facebookissa 23.1.2019. Ulostuloon liittyy Ylen sivuilla julkaistu artikkeli Työvoimapulaa valittelevat telakat haalivat tekijöitä ulkomailta – Työtön laivanrakentaja kysyy: "Miksi minä en kelpaa?".]
[PS. On tosiaan mielenkiintoista, miten oikeisto ja vasemmisto ovat "työvoimapula"-kysymyksessä löytäneet toisensa. Molemmat kannattavat haittamaahanmuuttoa, vaikkakin osin eri syistä.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti