torstai 3. tammikuuta 2019

S Kaikki vihapuhe ei kuitenkaan ole rikollista

Toisin kuin Sipilä sanoo, kaikki vihapuhe ei kuitenkaan ole rikollista. Yhdenvertaisuusvaltuutetun mukaan osa vihapuheeksi mielletystä puheesta on sananvapauden suojaamaa, vaikkakin sävyltään vihaista ja jopa asiatonta puhetta.

Kaikkeen vihapuheeseen ei siis voi oikeudellisesti puuttua. Rangaistava vihapuhe on viestintää, joka täyttää rikoksen tunnusmerkit. Yleisiä rikosnimikkeitä rangaistavalle vihapuheelle ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan, kunnianloukkaus, yksityiselämää loukkaavan tiedon levittäminen sekä uskonrauhan rikkominen, todetaan yhdenvertaisuusvaltuutetun nettisivuilla.

Pääministeri painottaa, että jokaisen Suomeen tulevan on noudatettava maan lakeja ja kunnioitettava toisten ihmisten koskemattomuutta.

– Tästä emme tingi tippaakaan. Rikoksiin syyllistyneet saatetaan vastuuseen teoistaan oikeusvaltion periaatteiden mukaan. Vakavat rikokset vaikuttavat lisäksi kielteisesti pysyvän oleskeluluvan saamiseen, hän sanoo.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 31.12.2018 uudenvuodenaattona julkaistussa Ylen uutisartikkelissa Sipilä uudenvuodentervehdyksessään: Vihapuheen viljeleminen on rikos.]

[PS. Sinänsä on hämmästyttävän liberaalia se, että Ylen sivuilla julkaistussa uutisartikkelissa todetaan, että kaikki vihapuhe ei ole rikollista. Jutun tekijää ei ole mainittu. Ehkä kyseessä tosiaankin on suora siteeraus Suomen tietotoimistolta. Eikö Ylen toimittajistossa riitä älyllistä kapasiteettia tai uskallusta julkaista omalla nimellään tämänkaltaista? Pelkäävätkö Ylen toimittajat taantumuksellisen vasemmiston ajojahtia? On muuten myös mukavaa, että pääministeri Juha Sipilä on lausunut tässä siteeraamani kaltaista, suorastaan halla-ahomaista, omasta suustaan. Nyt pitää Keskustan varmaan kieltää puheenjohtajansa ja antaa tälle potkut. Voisi tässä myös mainita, että "vihapuhetta" ei ole määritelty Suomen laissa.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti