Yhdysvaltalainen tutkimus vuodelta 2000 antaa hämmentävän esimerkin siitä, mikä ihmistä voi ohjata.Yhdysvalloissa valmistuneiden hammaslääkärien joukossa oli keskimääräistä paljon enemmän miehiä, joiden nimi on Dennis, ja naisia, joiden nimi on Denise.
Vaikka pidämme itseämme järkevinä ja loogisina, ajatteluumme vaikuttavat myös tiedostamattomat tekijät.
Hammaslääkäri on englanniksi "dentist". Vastaavasti juristeista poikkeuksellisen moni on nimeltään Laura tai Laurence. Englannin lakia tarkoittava law-sana lausutaan samalla tavalla kuin Lauran tai Laurencen ensimmäinen tavu. Yhteyden ammatin ja etunimen välillä havaitsi sosiaalipsykologi Brett Pelhamin tutkijaryhmä.
Jos Dennikseltä tai Deniseltä kysyy, miten he tulivat valinneeksi hammaslääkärin ammatin, he varmasti vastaavat miettineensä uravalintaansa tarkkaan. Tutkijoiden mukaan ammatin ja nimen yhteys on kuitenkin liian selvä voidakseen olla sattumaa.
Vaikka pidämme itseämme järkevinä ja loogisina, ajatteluumme vaikuttavat myös tiedostamattomat tekijät. Pelhamin mukaan ihmistä vetää puoleensa se, mikä muistuttaa häntä itseään. Pelham kutsuu ilmiötä implisiittiseksi egoismiksi eli epäsuoraksi itsekkyydeksi.
[Näin oli lausuttu Tieteen kuvalehden sivuilla 3.12.2018 julkaistussa Stine Overbyen kirjoittamassa artikkelissa Sinä olet vain illuusio.]
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti