maanantai 18. syyskuuta 2023

S Yhdysvaltain 1960-luvulla alkanut politiikan uusjako

USA:n puolueet olivat 60-luvulle asti olleet ideologisesti heterogeenisia. Demokraattipuolueessa oli hyvin liberaaleja Itärannikon demokraatteja ja rotujen segregaatiota kannattaneita etelän demokraatteja. Mustien kansalaisoikeuksien palauttamisen jälkeen alkoi kuitenkin prosessi, jossa puolueet terävöityivät sisäisesti, kun mm. evankelikaaliset kristityt ja etelävaltioiden valkoiset alkoivat äänestää republikaaneja ja liberaalit republikaanit siirtyivät äänestämään demokraatteja.

Pelkkä ideologinen terävöityminen sinällään ei olisi ollut paha asia, mutta seurauksena oli erittäin voimakas polarisoituminen ja kaikkien herrasmiesnormien romahtaminen. Poliittisessa sodassa kaikki oli moraalisesti luvallista. Jos vilpistä ei jäänyt kiinni, kaikki oli hyvin. Vaalitulokset kiistettiin järjestelmällisesti ja osavaltioiden vaalilakeja pyrittiin muuttamaan niin että vaalitulos olisi oman mielen mukainen. 

[Näin oli lausuttu verkkolehti Sarastuksessa 24.8.2023 julkaistussa Jukka Aakulan kirjoittamassa artikkelissa Kun kuulen sanan arvot, poistan varmistimen (Osa II).]

2 kommenttia:

 1. Piti googlettaa tuo termi "evankelikaaliset", ettei se olisi kirjoitusvirhe?
  No ei ollut, vaan porukkaa joka tunnetaan Suomessa viidesläisinä, nämä Päivi Räsäsen hengenheimolaiset.
  Aina oppii uutta;
  jos olisin kuollut eilen, en tuotakaan nyt tietäisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Evankelisuus" on melkein sama asia kuin protestanttisuus, ja evankelikaaliset ovat heidän usein ulospäinsuuntautuva alaryhmänsä.

   Voi miksi, voi miksi englannin kielessä ei ole sanaa gospelar!!??

   Poista