maanantai 18. syyskuuta 2023

S Puhtausajattelu

Ekstremistejä yhdistää myös puhtauden korostaminen eri muodoissaan. Rasistit ja etnonationalistit ovat kiinnostuneita rodun puhtaudesta. Uskonnolliset fundamentalistit haluavat vaalia opillista puhtautta. Sekulaarit vasemmistolaiset taas pyrkivät pitämään ryhmänsä puhtaana väärästä tietoisuudesta. Puhtausajattelu liittyy läheisesti ekstremistien minäkuvaan: puhtausdiskurssin yksi tarkoitus on oikeuttaa oma toiminta eli se että nyt ollaan liikkeellä varmasti oikeista ja jaloista motiiveista, vaikka toiminta ilmentäisikin ilmiselviä paheita ja julmuutta. Aatteen puhtaus kuitenkin keikauttaa moraalisen vaakakupin hyvän puolelle. 

[Näin oli lausuttu Areiopagi-lehdessä 27.4.2023 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Ääripäiden ihmiset: Mistä tunnistaa fanaatikon?.]

2 kommenttia:

 1. Puhdas rotu?
  Sellaisen voi löytää jostain viidakon keskeltä, ja se on pahasti sukurutsautunut.
  Puhdas oppi?
  Mikä on sellainen oppi, josta ei voi osoittaa vaikutteita vaikka kuinka monesta muusta opista?

  Miksi pyyhkeitä täytyy pyykätä, vaikka olemme puhtaita kun niihin itseämme kuivaamme?
  Koska emme ole niin puhtaita kuin luulemme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä täytyy mun nyt ihan oikeasti siteerata Benito Mussolinin sanomaa vuodelta 1933: "Rotu. Se on tunne, ei realiteetti. Yhdeksänkymmentäviisi prosenttia ainakin on tunnetta. En voi koskaan uskoa, että biologisesti puhtaita rotuja voitaisiin osoittaa olevan nykyään olemassa."

   Poista