maanantai 25. syyskuuta 2023

S Uudessa journalismissa uutinen ja oma kommentti sekoitetaan iloisesti

Vanha journalismi, jossa kartettiin uutisen ja kommentin sekoittamista on nyt poissa ja sen tilalle on tullut entistä neuvostolehdistöä muistuttava kirjoittelu, jossa oikeinajattelu ja toisinajattelevien ahdistelu on keskeistä sisältöä. Moraalinen kauhistelu ja syyttely kuuluvat normaaliin tyyliin, vihjailu ja viholliskuvien rakentelu tyhjän päälle ovat hyväksytty metodi ja henkilöön käyvät hyökkäykset muistuttavat häikäilemättömyydessään totaalisen sodan menetelmiä.

Argumentoinnin sijasta politiikkaa tekevien journalistien pääharrastus näyttää olevan kohteiksi otettujen henkilöinen mustaaminen. Argumentum ad hominem on asia, jota on perinteisesti aina pidetty arvottomana ja halveksittavana. Ajat ovat nyt muuttuneet.

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen blogissa 6.7.2023 julkaistussa merkinnässä Mitä me teemme noilla lehdillä?.]

2 kommenttia:

 1. Eihän valtamediassa enää olekaan journalismia vaan vain mielipidekirjoittelua, jota toimittajat suuntaavat toisilleen.
  Siinä sivussa ne päättävät, mistä tämän maan politiikassa saa puhua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poliittisesti orientoutunut media luo Suomessa osaltaan tämän nk. yleisen mielipiteen. Siteeraan ulkomuistista Minna Canthin erään näytelmän päähenkilöä, joka oli nainen: "Teidän lakinne ja teidän oikeutenne. Niitähän minun juuri pitikin ampua!"

   Poista