tiistai 26. syyskuuta 2023

S Nykyisten suomalaisten suhde muinaisiin väestöihin on mutkikas asia

Kuitenkin "suomalaisuus" määrittyy ensisijassa kielen kautta: meillä voi olla pääsääntöisesti vain yksi äidinkieli, ja se on aina viimeisin "oma" kielemme. Koska kaikki muut esivanhempiemme puhumat kielet ovat joutuneet väistymään nykyisen "oman" kielemme tieltä, on kielellinen alkuperämme väkisinkin yksijuurinen: voimme seurata kielellistä alkuperäämme vain kantasuomen kautta kantauraliin.

Voidaanko nykyisestä kielestämme johtuvalla nimityksellä "suomalainen" nimittää jotakin menneisyyden ihmisväestöä? Ei voida. On täysin mielivaltaista ja metodologiselta kannalta järjetöntä ottaa ainoaa kielellistä juurtamme kuvaava nimilappu "suomalainen" ja liittää se yhteen ainoaan tuhansista mahdollisista geneettisistä esivanhemmistamme. Sillä aivan kuten meillä on tuhansia esivanhempia, joista vain osa on asunut nykyisen Suomen alueella, on noilla nykyisen Suomen alueella asuneilla esivanhemmillamme tuhansia jälkeläisiä, joista vain osa asuu nykyään Suomen alueella. Tästä syystä nykyisten suomalaisten suhde muinaisiin väestöihin on niin mutkikas, ettei voida sanoa minkään yksittäisen muinaisen väestön olevan nykyisiä suomalaisia edeltänyt väestö.

Suomalaiset ovat siis suomalaisia vain nykytasolla: suomalaiset ovat se kansa, joka tällä hetkellä puhuu suomea.

[Näin oli lausuttu kielitieteilijä Jaakko Häkkisen sivuilla 15.5.2007 julkaistussa kirjoituksessa Vielä suomalaisuudesta.]

2 kommenttia:

  1. Tuo oli varsin hyvä ellei suorastaan paras perustelu sille, miksei etnonationalismia kannata ottaa poliittiseksi ohjenuoraksi:
    miten se suomalainen etnisyys määriteltäisiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Toisaalta kuitenkin antaisin mielelläni toisen jalan isovarpaan etnonationalismille. Kun en usko, että sata miljoonaa kiinalaista maahanmuuttajaa muuttaisi kulttuurinsa supisuomalaiseksi vapaaehtoisesti.

      Poista