perjantai 29. syyskuuta 2023

S Kopiosto ja tekijänoikeusjärjestöjen alati kasvanut valta

Pitäisikö myös kirjakaupoilta ja antikvariaateilta vaatia maksua siitä, että ne esittelevät myytäviä tuotteita? Ovatko seuraavana vuorossa äänilevyjen kannet, joita käytetään kaikissa musiikkipalveluissa?

Ylen eilisessä uutisessa asiaa kommentoinut varatuomari näki "sopimuksen ja epätietoisuuden taustalla tekijänoikeusjärjestöjen alati kasvaneen vallan". Toivottavasti uusi eduskunta asettaa vihdoin rajoja tekijänoikeuksilla rahastamiselle. Tekijöiden oma etu on saada tuotteilleen näkyvyyttä. Mikä etujärjestö se sellainen on, joka ei aja jäsentensä etua?

[Näin oli lausuttu tietokonenörtti Petteri Järvisen Havaintoja digimaailmasta -blogissa 30.4.2023 julkaistussa merkinnässä Kirjojen kansikuvat ja niistä rahastaminen.]

[Ahneus ja kohtuuttomuus ovat ainakin joskus syntejä.]

[Ihan niin kuin Piraattipuolueelle olisi oikeasti kysyntää vielä nykyaikanakin, siitä huolimatta että kuluttaja saa musiikkia kuultavakseen ja elokuvia ja tv-sarjoja katsottavakseen huokeasti tätä nykyä eri suoratoistopalveluista.]

2 kommenttia:

  1. Työmies on palkkansa ansainnut ja tekijä palkkionsa, mutta mikä on oikea ja kohtuullinen määrä?
    Saako vaatia lisää ja kuinka paljon?
    Kun on vaatinut liikaa ja menettänyt entisetkin, pitääkö katsoa peiliin vai syytellä Niitä Muita?
    Jos Ne Muut käskevät katsoa peiliin, mikäli syypäätä etsii, onko peilin vika jos sieltä näkyvä naama on vino ja pitkä?

    Oisko kannattanu vähän ajatella...enste...?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rawlsin "tietämättömyyden verho" on mielestäni erinomainen suuntaviitta sille, millä lailla saadaan aikaan oikeudenmukainen yhteiskunta. Siinä on siis kyse ajatuskokeesta, että ihminen saisi ennen syntymäänsä muokata yhteiskunnasta haluamansa laisen, mutta ei tietäisi etukäteen, miksi ja keneksi syntyisi. Tosin ajatuskoe jättää monia asioita enemmän tai vähemmän avoimiksi.

      Ihmisyyteen valitettavasti kuuluu taipumus vallan väärinkäyttöön. Niiden varalta meillä on onneksi demokraattisia instituutioita, jotka jonkin verran rajoittavat sellaisen ilmenemistä.

      Poista