torstai 21. syyskuuta 2023

S Kazakstanin presidentti Tokajev on onnistunut ärsyttämään "suurta" naapuriaan Venäjää

Toukokuun puolivälissä 70 vuotta täyttänyt Tokajev on paitsi kovaotteinen presidentti myös kettumaisen juonikas strategi. Hän on viime vuodet tasapainotellut lännen ja Venäjän välissä, ja esimerkiksi työntänyt Venäjä-mielisen Nazarbajevin lopullisesti nurkkaan.

Venäjän hyökättyä Ukrainaan Tokajev näyttää polttaneen päreensä ja ottaneen jyrkemmän linjan Putinin Venäjää kohtaan.

Tokajev on toistuvasti härnännyt Putinia. Kas näin:

Maaliskuussa 2022 Tokajev antoi järjestää Almatyssa tuhansien ihmisten protestin, jossa pilkattiin Putinia.

Toukokuussa 2022 Tokajev peruutti perinteisen Voitonpäivän juhlat, joissa muistetaan neuvostoarmeijan toisen maailmansodan voittoja.

Kesäkuussa 2022 Tokajev ilmoitti, ettei Kazakstan tunnusta Venäjän miehittämien Luhanskin ja Donetskin niin kutsuttuja ”tasavaltoja”.

Syyskuussa 2022 Tokajev vei humanitaarisena apuna Ukrainaan satoja moderneja jurttia eli perinteisen paimentolaistavan mukaan rakennettuja suuria telttoja. Operaation nimi oli Haavoittumattomuuden jurtta.

Ja sitten, maaliskuussa 2023, Tokajevin hallinto takavarikoi Venäjän avaruusjärjestö Roscosmoksen omistukset Baikonurin avaruuskeskuksesta, kun kalliiseen sotatalouteen siirtynyt Venäjä ei ollut maksanut rästissä olevia kymmenien miljoonien eurojen laskujaan Baikonurista.

YK:n yleiskokouksessa Kazakstan tuki toukokuun alussa päätöslauselmaa, jossa Venäjä julistettiin Ukrainan sodan yksiselitteiseksi hyökkääjäksi. Aiemmin Kazakstan oli äänestänyt YK:ssa tyhjää, kun kyseessä oli ollut Venäjän hyökkäyksen tuomitseminen.

Tokajevin uhmakkuus on ollut ennenkuulumatonta Kazakstanissa. Ärsytetty Venäjä on vastannut juuri sillä tavalla, jonka se parhaiten osaa: uhkauksilla.

Venäjän Kazakstanin-suurlähettiläs Aleksei Borodavkin vihjasi joulukuussa 2022, että Venäjä voisi ”tulla auttamaan” Kazakstanin hallintoa taltuttamaan maan ”radikaalit nationalistiset voimat”.

On päivänselvää, mitä tarkoittaa, kun Venäjä esittää jonkin toisen valtion johdolle ”avuntarjouksen”.

Se on tietenkin uhkaus siitä, että Venäjä tuo aseelliset joukkonsa maahan. Pyydetysti tai pyytämättä.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 18.5.2023 julkaistussa Tommi Niemisen kirjoittamassa maksumuurin takaisessa artikkelissa Suuren pelin puuttuva pala.]

2 kommenttia:

  1. Putlerin uhkailut Kazakstanin suuntaan ovat tyhjää öyhötystä nyt, kun Kiina on suunnannut kiinnostuneen katseensa kyseiseen maahan.
    Ehkäpä lähitulevaisuudessa saamme nähdä kazakkien ja kiinalaisten jakavan Siperiaa keskenään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, mutta minä kannatan itsenäistä Siperiaa.

      Poista