torstai 28. syyskuuta 2023

S Ihmisten jakaminen hyviin ja pahoihin

Ihmisillä on taipumus jakaa sotivat osapuolet hyviin ja pahoihin. Tällöin  ajatellaan sotiminen manikealaisena hyvän ja pahan taisteluna, mitä se harvoin on. Toisessa maailmansodassa Neuvostoliitto on saanut paljon oikeudetonta kunnniaa  Toisen maailmansodan  voittajana, mutta Neuvostovaltion luonnetta yhtenä maailmanhistorian repressiivisimmistä ja julmimmista valtioista ei voi sivuuttaa. Neuvostoliiton leirijärjestelmä oli Stalinin aikana vailla vertaistaan.

Neuvostovaltio ei piitannut ihmishengistä vaan teetätti pakkotyötä ja antoi leirivangeille niin vähän ravintoa, että sitä syömällä kuoli varmasti, jos yritti täyttää vaaditut normit.Jos leirivangit eivät olisi oppineet  huijaamaan tekemällä tuftaa, ihmisiä olisi kuollut vielä paljon enemmän.                

Historian ironiaa oli se, että Neuvostoliiton puna-armeija oli se, joka vapautti keskitysleirivengit, ei tosin omiaan vielä Stalinin aikana.

[Näin oli lausuttu Vasarahammer-blogissa 26.9.2023 julkaistussa merkinnässä Historian ymmärtämisen tärkeydestä.]

2 kommenttia:

  1. Kyllä ne länsiliittoutuneetkin muutaman leirin vapauttivat.
    Auschwitzin vapautetut puolestaan eivät olleet aiva niin kiitollisia, kun heille selvisi minkälaista örkkilaumaa ne vapauttajat oikein olivat;
    ne tekivät sitä mitä muuallakin "vapauttamillaan" alueilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Puna-armeijan urheat sotilaat raiskasivat melko tasapuolisesti kaikkia, niin liittolaisia kuin viholliskansan jäseniä. Tosin naisia taisivat raiskata enemmän kuin miehiä.

      Poista