maanantai 7. elokuuta 2023

S Zulut ja pakko-otto

”Isoisoäitini oli ensimmäinen nainen, joka inspiroi minua ajattelemaan, että voisin raivata omaa polkuani. Hän mursi sukupuolirooleja olemalla nainen ja ylistyslaulaja, sillä rooli oli yleensä varattu vain miehille”, ­Delazy kertoo.

Isoisoisoisä puolestaan oli Dinuzulu kaCetshwayo. Hänet historia muistaa viimeisenä virallisesti tunnustettuna zulukuninkaana. Hänen johtamansa joukot taistelivat puukeihäillä tuliaseistettujen kolonialistien valloitusyrityksiä vastaan, ja kaikkien todennäköisyyksien vastaisesti onnistuivatkin siinä jonkin aikaa.

”Olen oppinut tarinan perheestä, oikeastaan kansakunnasta, joka taisteli oikeuksistaan ja jolla oli omat arvonsa ja kulttuurinsa. Tällä on ollut suuri merkitys siihen, miten minä edustan itseäni nyt ja miten haluan jakaa kulttuuriani maailmalla.”

[Näin oli lausuttu Maailman kuvalehdessä 17.5.2023 julkaistussa Karoliina Knuutin kirjoittamassa artikkelissa Zuluprinsessa ja afroraven kehittäjä Toya Delazy ei suostu vaikenemaan: ”Yritän muistuttaa ihmisiä siitä, keitä olimme ennen kolonisaatiota”.]

[Zulut itse asiassa olivat alkuperäinen musta-afrikkalainen kolonialistinen voima. Zulujen tehokas sotajoukko työnsi muita kansoja syrjään ja pakosalle ja orjuutti ja kidutti toisheimoisia ja pakko-otti näitä armeijaansa. Kukaan ei voinut vastustaa zuluja. Ennen brittejä ja afrikaanereita. Nämä pysäyttivät zulujen vallan laajenemisen.]

2 kommenttia:

  1. Zulut olivat tosiaan Mustan Afrikan sotilaallisesti etevin kansa, jonka rekordissa komeilee kaikkien aikojen suurin alkuperäiskansan taisteluvoitto länsimaalaisista.
    Tosin britit tekivät Isandhlwanassa suunnilleen kaiken pieleen, mitä alleviivaa taistelun jatko-osa Rorke's Driftissä.
    Siellä ei tehty samoja virheitä, ja noin 200 brittiä kykeni torjumaan zuluarmeijan itseään noin 20 kertaa vahvemman reserviarmeijakunnan.

    Mutta olivatko zulut kolonialisteja vai imperialisteja valloittaessaan ja alistaessaan naapurikansojaan?
    Edellyttääkö kolonialismi valloituksia jostain kauempaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin. Sama pätee tietysti myös venäläiskysymykseen.

      Poista