lauantai 5. elokuuta 2023

S Täysi ihmisarvo on keskiluokalla mahdottomuus

Yhteiskuntaluokka nimittäin vaikuttaa ihmisten arkiseenkin elämään joka tapauksessa, vaikka sen merkitystä ei haluttaisi myöntää, Käyhkö toteaa.

Esimerkiksi monet ulkonäkö- ja elämäntyyli-ihanteet määritellään keskiluokkaisesta näkökulmasta käsin, ja työväenluokkaisina pidettyjä piirteitä usein väheksytään.

Yksi esimerkki tästä väheksynnästä on haukkumatermi ”white trash”. Valkoiseksi roskaväeksi leimataan yleensä netti- ja kahvipöytäkeskusteluissa sellaiset ihmiset, joiden ulkonäkö tai elämäntyyli ei täytä keskiluokkaisia ihanteita.

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 18.5.2023 julkaistussa Johanna Malisen kirjoittamassa maksumuurin takaisessa uutisartikkelissa Roska-Marin kanssa kävelyllä.]

[Eli nämä ihmiset eivät suhtaudu toisiin ihmisiin välttämättä täyden ihmisarvon pohjalta.]

2 kommenttia:

  1. Ehkäpä ennen ihmisten arvottamista keskenään täyden ihmisarvon perusteella olisi syytä määritellä se täysi ihmisarvo.

    Ja toisaalta:
    kun ulkonäkö- ja elämäntyyli-ihanteita määritellään keskiluokkaisesta näkökulmasta käsin väheksyen työväenluokkaisina pidettyjä piirteitä, se tapahtuu rauhan ja hyvinvoinnin keskellä.
    Kun molemmat viimemainitut katoavat, katoavat myös kaikki keskiluokkaisten molempiin sukupuoliin kuuluvien naisten määrittelemät ulkonäkö- ja elämäntyyli-ihanteet, ja kysyntää on enää sille duunarien käytännönläheiselle tyylille.

    VastaaPoista