perjantai 18. elokuuta 2023

S Campismi ja suomalainen laitavasemmisto

Suomalainen laitavasemmisto jakautui vuoden 1968 tapahtumien jälkimainingeissa. Syksyllä 1968 Varsovan liiton maat, Neuvostoliitto etunenässä, hyökkäsivät Tšekkoslovakiaan ja miehittivät maan.

Vasemmistoliiton edeltäjien, Suomen kansan demokraattisen liiton SKDL:n ja Suomen kommunistisen puolueen SKP:n, enemmistö näki Tšekkoslovakian miehityksen sinä, mitä se oli, eli imperialismina ja tuomitsi sen.

SKP:n vähemmistö eli niin sanotut taistolaiset sen sijaan siirtyivät campistiselle linjalle. Vähemmistökommunistien ajattelussa Neuvostoliiton ja sen satelliittien toimet olivat oikeutettuja, edustihan Neuvostoliitto ainoata oikeata tietä sosialismiin ja vastavoimaa kapitalismille, toisin sanoen Yhdysvalloille.

Lopullinen välirikko SKP:n sisällä tapahtui 1980-luvun aikana, samoihin aikoihin kun Neuvostoliitossa toteutettiin perestroika- ja glasnost-uudistukset Mihail Gorbatšovin johdolla. Stalinin hirmutekojen paljastuminen sekä lopulta Neuvostoliiton hajoaminen merkitsivät campistisen logiikan horjumista.

Neuvostoliittoon nojautuneen anti-imperialismin ideologinen pohja alkoi horjua, kun kävi ilmi, miten näennäisesti imperialismia vastaan asettuneet valtiot toimivat yhtä suurella julmuudella ja piittaamattomuudella kuin läntistä imperialismia harjoittaneet maat. 

[Näin oli lausuttu Kansan uutiset -lehdessä 8.10.2022 julkaistussa Toivo Haimin kirjoittamassa artikkelissa Campismi tuli tiensä päähän Ukrainassa – eikä sitä jäädä kaipaamaan.]

2 kommenttia:

  1. Muistan edelleen varsin hyvin alati kasvavan riemuni seuratessani Gorban uudistuspolitiikkaa.
    Neuvostoimperiumin lopullinen luhistuminen ei kuitenkaan ollut riemun huipennus, olihan loppusiivous vielä tekemättä.
    Olin kuitenkin varma, että 2000-luvulle siirryttäessä kommunismi on enää pelkkä puoliksi unohtunut paha uni.

    Mitä vielä.
    Rakkaan Suuren Sosialistisen Isänmaansa menettäneet taistolaiset vain soluttivat ympäristöpuolueena aloittaneen Vihreän Liiton ja muuttivat sen anarkokommunismia ajavaksi tuholaispuolueeksi, tavoitteenaan kostaa rakkaansa menetys.

    Ja hyvin on kosto toiminut.

    VastaaPoista