tiistai 8. elokuuta 2023

S Mitä järkeä on siinä, että voi tehdä tuettua osa-aikatyötä lopun elämäänsä?

Mitä siis pitäisi tehdä? Ei kannata ryhtyä säätämään soviteltua päivärahaa, koska siitä ei tule kalua. Pitäisi kytkeä pienipalkkaisten tuki irti työttömyysturvasta jonkinlaisen negatiivisen tuloveron avulla. Silloin se ei riippuisi tehdyistä työtunneista lainkaan vaan pelkästään tulojen pienuudesta. Sitä voisi silloin saada myös itsensä työllistäjä. Ansiosidonnaisella puolella voitaisiin säilyttää soviteltu päiväraha, mutta siihen pitäisi palauttaa maksimikesto, jollainen siinä oli ennen 1990-luvun lamaa. Sovitellun päivärahan turvin ei pitäisi voida tehdä osa-aikatyötä loputtoman kauan. Mitä järkeä on siinä, että jos on ollut nuoruudessaan vuoden kokoaikatyössä, voi tehdä tuettua osa-aikatyötä lopun elämäänsä? Tosin tuki nytkin pienenee, mutta hyvin hitaasti, minkä lisäksi sitä on helppo kiertää.

Osana pienipalkkaisten tukea säilyttäisin asumistuen, jotta tuki ei olisi liian runsaskätinen velattomassa omistusasunnossa tai vanhempiensa nurkissa asuvalle. 

[Näin oli lausuttu diminutiivisesti puutarhatontunkuvatukseksi nimittämäni Osmo Soininvaaran blogissa 19.7.2023 julkaistussa merkinnässä Mitä tehdä asumistuelle ja sovitellulle päivärahalle.]

2 kommenttia:

  1. Aivan oma kysymyksensä on, mitä tehdään tulevaisuudessa kun työn määrä sen kun vähenee?

    Sata vuotta sitten sellainenkin kaveri, joka ei oppinut kansakoulussa lukemaan eikä kirjoittamaan saattoi työllistyä tuottavaksi yhteiskunnan jäseneksi lapioimaan soraa kuorma-auton lavalle kahdeksan tuntia päivässä.
    Nykyään hänenlaisensa laitetaan 18-vuotiaana työkyvyttömyyseläkkeelle, jolla hän voi tehdä jotain yhteiskunnan subventoimia puhdetöitä tyyliin ruuvien pussittaminen.

    Moni kaveri, joka tänään voi työllistyä moneenkin ammattiin ei välttämättä kykene siihen enää 30 vuoden kuluttua.
    Rakenteellisesti työttömien määrä auttamatta lisääntyy, joten jotain heidän toimeentulokseen on keksittävä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Työtä voitaisiin jakaa. Sitten jouduttaisiin kyllä entistä enemmän subventoimaan heikkotuottoista työtä. Mutta kuulemma Saksassa on subventoinnin avulla saatu aikaan se, että maassa tehdään enemmän avustavia töitä.

      Poista