torstai 31. elokuuta 2023

S Ennen pitkää usko uuden yhteiskunnan erinomaisuuteen karisi

Uskoa uuden yhteiskunnan erinomaisuuteen vanhemmilta ja sukulaisilta kyllä löytyi, kunnes luulot karisivat. Kyllikin isä vangittiin ja ilmeisesti teloitettiin. Oliko hän mahdollisesti se vuonna 1901 syntynyt Aarne Koski, joka Leo Gildin kokoaman martyrologian mukaan vangittiin 8.6.1938 ja teloitettiin saman vuoden lokakuun kolmantena päivänä? Syyksi on merkitty rikoslain 58 pykälän 6. momentti – vakoilu.

Kuten tavallista, tällaisissa syytteissä ei ollut mitään perää ja koko ajatus siitä, että miljoonat tavalliset työläiset olisivat voineet jotenkin vakavasti vahingoittaa tai uhata suurta ja mahtavaa Neuvostoliittoa, oli jo sellaisenaan irvokas. Yhtä kaikki, myös tässä tapauksessa kansanvihollisen perheelle koituivat asianmukaiset seuraukset: asunnon ja työn saanti oli kiven takana ja paleltumisen ja nälkäkuoleman uhka todellinen. 

[Näin oli lausuttu Timo Vihavaisen kirjoittamassa blogimerkinnässä Ankea paikka, joka käsittelee Helena Miettisen ja Kyllikki Jogansonin omaelämäkerrallista kirjaa Petettyjen toiveiden maa.]

[Kovin natsimaista.]

2 kommenttia:

  1. Voisipa melkein sanoa, että Stalinin vainojen pahin harhaisku osui suomalaisiin kommunisteihin.
    Nehän olivat Stalinin uskollisimpia palvelijoita Maan päällä ja vihasivat raivokkaasti Suomea ja suomalaisia;
    itseään he pitivät tietysti neuvostoliittolaisina.

    Heistä olisi ollut Puna-armeijalle melkoinen hyöty Talvisodassa soluttautujina ja muissa suomalaisen kulttuurin ja kielen tuntemista vaativissa tehtävissä.

    Olipa siis hyvä, että Stalin likvidoi ne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Muutama kyllä aluksi selvisi esim. ryhtymällä terrori-iskuihin suomalaisia siviileitä vastaan.

      Poista