lauantai 9. kesäkuuta 2018

S Pieni maa katsoo aina suurempaa

Vaikka Suomelta on mennyt Virossa neuvostoaikojen hohde, uutisten aihe Suomi yhä on. Esimerkiksi Viron yleisradioyhtiön ERR:n uutisissa Suomi on esillä yleensä monta kertaa viikossa. Suomessa uutiset Virosta ovat vähissä ja liittyvät Venäjään tai siihen, mikä koskettaa suomalaista turistia.

– Viro katsoo Suomea kuten Suomi katsoo Ruotsia: veljeskansaa, vähän itseä isompaa. Siksi katseet menevät siihen suuntaan. Ja sitten me kaikki kolme katselemme suuria kansoja, Laidre sanoo.

Yhteen suuntaan Viro katsoo hänen mielestään liikaa.

– Huomaamme liikaa Venäjän. Se on aina naapurimme, se on tärkeä naapuri, mutta ei meidän tarvitsisi kirjoittaa lehdissä, mitä joku sadannen luokan venäläispoliitikko on sanonut jossakin Tšeljabinskissa. Sillä ei ole meille merkitystä.

Suomessa Venäjästä ajatellaan ehkä niin, että sitä täytyy pitää silmällä mutta ei varsinaisesti pelätä. Baltiassa suurta huolta aiheuttavaan Ukrainan tilanteeseen Suomi ei suhtaudu uhkana, joka kohdistuisi meihin.

Ukrainan tilanne ei koske vain Baltiaa, vaan samalla tavalla Suomea, Alankomaita, koko Eurooppaa, Laidre sanoo. Euroopan sydämessä käydään sotaa, hän painottaa.

[Näin oli lausuttu Anniina Walliuksen kirjoittamassa Ylen sivuilla 24.2.2018 julkaistussa uutisartikkelissa Viron suurlähettiläs: "Suomalaisten ja virolaisten nykysuhteista puuttuu syvyys".]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti