lauantai 9. kesäkuuta 2018

S Julkkiskokki Anthony Bourdain (1956-2018) Suomessa

Suomi-jaksossa julkkiskokki sai kokea suomalaista eksotiikkaa. Hänet vietiin saunaan kupattavaksi, vierailulle tavalliseen perheeseen, tuusulalaiseen pubiin ja herkkuja hän sai maistella muun muassa legendaarisella Jaskan grillillä Helsingissä.

Yaffan mukaan Bourdain oli hyvin maanläheinen ja suomalaisten vieraanvaraisuus teki häneen suuren vaikutuksen.

– Hän oli aivan otettu, koska häneen eteensä nähtiin paljon vaivaa ja ihmiset olivat hänen mielestään niin teeskentelemättömiä täällä.

Bourdainille yritettiin ehdottaa vierailupaikoiksi monenlaisia hienojakin ravintoloita, mutta hän ei ollut niistä kiinnostunut.

– Hän sanoi tiukan ei:n pöytäliinaravintoloille. Hänellä oli omintakeinen tekemisen tapa. Juuri siksi hänen ohjelmat tulivat niin suosituiksi.

Suomi-jakso herätti monenlaisia tunteita. Monet pitivät sen antamaa Suomi-kuvaa nolona ja ankeana. Yaffan mukaan palaute oli kuitenkin enimmäkseen myönteistä.

– Bourdain itse rakasti sen jakson tekemistä. Hän sanoi, että se pääsi hänen top kymppiin.

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 8.6.2018 julkaistussa Miia Gustafssonin kirjoittamassa uutisartikkelissa Sam Yaffa muistaa Bourdainin ihmisenä, joka oli kiinnostunut kaikesta: "Hän rakasti Suomi-jakson tekemistä ja suomalaisten teeskentelemättömyyttä".]

[PS. Itse ihmettelin kyseisessä vuonna 2012 julkaistussa jaksossa sitä, miten suureen osaan nostettiin mustalaiskulttuuri. Kun mustalaisia Suomen kansalaisista on vain noin 11.000, ja Suomessa asukkaita kaikkiaan noin viisi ja puoli miljoonaa, niin ehkä tuo oli hieman tarpeetonta. Niin, ja Wikipediasta löytyy lyhyt artikkeli miehestä. Englanniksi kirjoitettu on paljon pitempi. Mies muuten kuoli eilen perjantaina 8.6. Herran vuonna 2018. Kuolinsyy oli valitettavasti itsemurha.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti