tiistai 12. kesäkuuta 2018

S Suomi ja Viro voisivat olla edelläkävijöitä

– Valitettavasti on niin, että vaikka Baltian maat ovat EU:n ja Naton jäseniä, niin osa Suomessa ja muuallakin katsoo, että kuulumme Venäjän etupiiriin. Se on väärin. Se osoittaa, että olemme liian kiinni historiassa.

Miksi myös oletetaan, että jos Venäjän ja Naton välille tulisi konflikti, se tapahtuisi juuri Baltian maissa, hän kysyy. Hänen mielestään sekin kertoo liiallisesta kiinnittymisestä historiaan.

– Uskon silti, että historiasta ja politiikasta puhuttaessa meidän ymmärryksemme siitä, mitä tapahtuu kansainvälisesti ja lähipiirissä, on 90-prosenttisesti samankaltainen.

Siihen, että teemme erilaisia päätöksiä, vaikuttaa jälleen historia. Se on realismia, Laidre sanoo.

Historia on siis välillä ohentanut maittemme sidettä, mutta koskaan se ei ole katkennut?

– Juuri niin. Se ei ole katkennut, enkä usko sen koskaan katkeavankaan. Tunnelikin tulee! Kuinka nopeasti, se on toinen asia.

Laidre toivoo, ettei Suomessa ja Virossa myöskään katsota liikaa, mitä muualla päätetään. Olemme keksineet mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita – miksi emme itse olisi edelläkävijöitä koko Pohjolassa, hän kysyy.

– Mielestäni Suomessa ja Virossa on syntymässä ymmärrys siitä, että tarvitsemme uutta kokonaisuutta. Kutsun sitä Uudeksi Pohjolaksi, sanoo Viron Suomen-suurlähettiläs Margus Laidre. 

[Näin oli lausuttu Anniina Walliuksen kirjoittamassa Ylen sivuilla 24.2.2018 julkaistussa uutisartikkelissa Viron suurlähettiläs: "Suomalaisten ja virolaisten nykysuhteista puuttuu syvyys".]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti