sunnuntai 24. kesäkuuta 2018

S Olivatko asiat paremmin ennen masennuslääkkeiden keksimistä

Entä olivatko asiat paremmin ennen kuin masennuslääkkeet keksittiin? Vastaus on ei.

Antiikin Kreikassa masennuksen synonyymi oli melankolia. Sen uskottiin johtuvan kehon nesteiden epätasapainosta. Hoito oli sen mukaista: peräruiskeita ja kuppausta.

Myöhemmin ajateltiin, että masennus on merkki siitä, että paholainen on iskenyt potilaaseen, ja hoitona käytettiin rukouksia ja manauksia.

1800 - 1900 -luvuilla ”hullujen” hoitoon tuli uudenlaisia menetelmiä. Mielen sairauksia hoidettiin esimerkiksi shokkihoidoilla: potilas pudotettiin yllättäen kylmään veteen. Sairauksia yritettiin ajaa pois myös istuttamalla potilaaseen malaria kuumepiikkien aikaansaamiseksi. Muita käytettyjä hoitoja olivat insuliinikooma, erilaiset kylvetykset, moraalihoidot, lobotomia ja sähköshokit. Osaa näistä hoidoista käytettiin myös masennukseen.

Useimmista historiassa käytetyistä hoidoista on onneksi jo luovuttu. Ne aiheuttivat usein enemmän kärsimystä kuin apua potilaalle.

Sähköhoitoa käytetään tänäkin päivänä lääkeresistenssin masennuksen hoidossa, tosin hoito on tänä päivänä kivutonta nukutuksen vuoksi. Se on yksi tehokkaimmista ja nopeimmista hoitomuodoista masennukseen. 

[tulevaisuudentutkija Elina Hiltunen Ylen sivuilla 19.11.2017 julkaistussa artikkelissaan Masennuslääkkeet antoivat takaisin elämäni - miksi niitä vieläkin vähätellään?]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti