perjantai 15. kesäkuuta 2018

S Natsit olivat pirun sosialistisia

Natsit olivat perehtyneet tarkoin vuoteen 1918, jolloin keisarikunta luhistui. Silloin miljoonia saksalaismiehiä oli lähetetty rintamalle, eikä heidän palkkansa riittänyt elättämään kotiin jäänyttä perhettä.

Saksalaiset suistuivat köyhyyteen, mutta keisari, armeijan johto ja yläluokka eivät piitanneet kansan enemmistön murheista. Nälän ja yleisen hädän kasvaessa kotirintama mureni, ja maa oli hajoamistilassa jo ennen antautumista marraskuussa 1918.

Natsien johtopäätös oli yksinkertainen: pysyäkseen vallassa heidän piti tarjota saksalaisille taloudellista turvaa ja sosiaalista tasa-arvoa.

Natsien noustessa valtaan vuonna 1933 Saksa oli jyrkkä luokkayhteiskunta, ja natsit kävivät ensimmäisenä luokkajaon kimppuun. Suuri osa liikkeen jäsenistä oli nuoria keskiluokkaisia miehiä, jotka nyt syrjäyttivät valtionhallinnon kokeneet virkamiehet.

Heidän vanavedessään tulivat nuoret lakimiehet, lääkärit ja insinöörit, jotka olivat pettyneet yhteiskunnalliseen asemaansa. Natsit antoivat heidän käyttää lahjojaan – ja nuoret halusivat innokkaasti todistaa olevansa luottamuksen arvoisia.

Hitler lupasi ”työtä, työtä ja työtä” yli kuudelle miljoonalle työttömälle. Kolmen vuoden kuluttua vuonna 1936 työttömien määrä oli yli puolittunut ja Saksassa vallitsi nousukausi.

Työpaikkoja syntyi moottoriteiden rakennustöistä ja varusteluteollisuudesta. Natsit myös kannustivat naisia luopumaan ansiotyöstä ja omistautumaan perheilleen. Paikat vapautuivat miehille, jotka poistuivat työttömyystilastoista.

Työpaikkojen turvaamisen lisäksi ihmisille oli tehtävä selväksi muullakin tavoin, että valtio oli kansaa varten. Siksi natsit ottivat käyttöön useita sosiaalietuja, kuten paremmat eläkkeet, uusia verovähennyksiä, taloudellisia etuja kotiin jääville naisille sekä helpotuksia köyhien perheiden lasten jatkokoulutusta varten.

Työläiset, joiden ammattiyhdistykset oli juuri kielletty, saivat pitää lakisääteistä lomaa, ja Työn päivä (1. toukokuuta) määrättiin vapaapäiväksi.

”Silloin Saksasta tulee suuri, kun sen kaikkein köyhimmät asukkaat ovat uskollisimpia maalleen”, ennusti Hitler ja kävi köyhien pahimpien vihollisten, ulosottomiesten kimppuun.

Velkojien mahdollisuuksia periä saatavansa velallisilta ulosottomiesten avulla heikennettiin tuntuvasti, niin että köyhän kansan kurjistuminen saattoi loppua.

”Sosiaalisesti valveutunut ulosottomies ei suista köyhimpiä ja vähäosaisimpia maanmiehiään kurjuuteen ja riistä näin heiltä isänmaanrakkautta ja luottamusta valtion huolenpitoon”, Saksan ulosottomiesten lehti evästi jäseniään uudesta työmoraalista.

[Näin oli lausuttu Historianet-sivustolla 6.6.2018 julkaistussa Else Christensenin kirjoittamassa artikkelissa Hitlers nazistat blev betalt af jøderne.]

[Quod erat demonstrandum. Natsit olivat sosialisteja siinä missä Suomen sosialidemokraattinen puolue, Suomen vasemmistoliitto, anarkistit, anarkosyndikalistit, syndikalistit, marxistileninistit, tai vaikka minä minä.]

[PS. Voit niin halutessasi käydä lukemassa Liberalismiwikistä artikkelin Kansallissosialismi. Artikkelista kannattaa tarkastaa erityisesti kohta 'Kanallissosialismi ja sosialismi'.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti