tiistai 4. kesäkuuta 2019

S Nykyinen ihmisten hyvyys edellyttää paljon asioita

Pinker myöntää kuitenkin itsekin, että asioiden väliset riippuvuussuhteet ovat monimutkaisia, eikä mikään yksittäinen tekijä ole vastuussa väitetystä väkivallan vähenemisestä. Monien tekijöiden kohdalla voisi kysyä, eikö kukin tekijä jo edellytä itsessään varsin vahvaa pyrkimystä rauhaan ja väkivallan vähentämiseen.

Esimerkiksi oikeudenmukainen valtio edellyttää vahvaa jaettua käsitystä oikeudenmukaisuudesta ja yksittäisten ihmisten arvosta, jotta valtio ei luisu tyranniaksi. Kunnollinen kaupankäynti edellyttää jo vahvaa luottamusta siihen, että kerätty omaisuus voidaan säilyttää, eikä paikallinen tyranni tule ryöstämään vaivannäön hedelmiä. Naisten aseman paraneminen edellyttää jo sitä, että valta jakautuu muuten kuin väkivallan perusteella. Halu ylipäätään kuunnella muita näkökulmia ja luottamus järkevän dialogin mahdollisuuksiin edellyttää myös paljon, kuten nykyäänkin esimerkiksi sosiaalisen median keskusteluista on havaittavissa.

[Rope Kojonen Areiopagi-sivustolla 15.1.2019 julkaistussa kirjoituksessaan Onko väkivaltaisuus vähenemässä? Steven Pinker ja ihmisluonnon paremmat enkelit]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti