keskiviikko 26. kesäkuuta 2019

S "Omenaleivos" ja "moi"

Arterin lempisana suomenkielessä on ”omenaleivos”. Se oli ensimmäinen sana, jonka hän oppi ja täten myös ainoa ruoka, jota hän ensimmäisinä viikkoinaan Suomessa sai syötäväkseen aamuisin.

Sanaa ”moi” Arter puolestaan inhoaa. Se kuvastaa hänen mielestään itsekeskeisen ”selfie-kulttuurin” nousua.

Hän julistaakin humoristisesti perustavansa terve-puolueen ja lähtevänsä sen riveistä eduskuntavaaleihin.

– Ajattelen, että terve-konsepti kuvastaa yhteiskuntaa, joka oli solidaarisempi kuin mitä se on tänään. Vanha yhteisöllisyyden tunne on suurimmaksi osin kadonnut, hän arvioi. 

[Näin oli lausuttu MTV:n sivuilla 28.8.2018 julkaistussa Mika Niskasen kirjoittamassa uutisartikkelissa Huippututkija päätyi erikoisen sattuman kautta pohjolaan: "Suomeen vai Kreikkaan?" Saunan lauteet polttivat ja tukka jäätyi avannon jälkeen eri suuntiin.] 

[PS. Tutkija kun ei ole kielitieteilijä, niin hän ei tiedä, että sana "moi" on tullut osaksi suomalaisten kielenkäyttöä jo keskiajalla. Sana on itse asiassa alun perin alasaksan kieltä, jota puhuivat maassamme käyvät ja asuneet Hansa-kauppiaat. Ja minusta se on ihan kelpo sana, vaikka onkin lainaa. Mitä taas tulee yhteisöllisyyden tunteen katoamiseen, niin sen on aiheuttanut suuressa määrin monikulttuurisuus.]

2 kommenttia:

  1. Yhteisöllisyyden puutte tulee kaupungistumisen myötä, ihmisen yksilöllisyyden korostumisesta ja halusta olla riippumaton muista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaupungistuminen kyllä rikkoo vanhat sosiaaliset rakenteet. Varsinkin, kun ei olla varsinaisesti heimoyhteiskunta.

      Poista