sunnuntai 2. kesäkuuta 2019

S Jääkiekkojuhlimisen uskonnollinen luonne

Jeesus kulki veden päällä, mutta Mörkö teki tämän lisäksi maaleja. Tai jotain.

Näin siis kuulin. Kun aivan asiallisia sivuja joita voisi käyttää uutisiin on täytetty jääkiekolla. Samalla "Kansa" oli sotkenut kaikki paikat.

Tämänkaltaisessa jääkiekkovillityksessä on kansallisen ja kansan muodostavien yksilöiden oman huonoudentunteen lisäksi olisi mielenkiintoista pohtia ja tutkia, mihin henkisiin - ja kenties tosiaan jopa uskonnollisiinkin - tarpeisiin tämä alhainen sotkeminen urheilupelimenestyksen oikeuttamana vetoaa yksilöpsykologisella tasolla.

MM-kiekkojuhlinta vaatii toimiakseen monenmoista : On uskottava, että on olemassa jokin luonnollinen Suomen kansakunta, jonka puolesta luisteluammattilaiset voivat luistella maantieteellisesti hyvinkin tästä etäällä olevilla alueilla, ja että muovin siirtelyllä saavutettu pistesaldo muuntuu mystisesti koko suomalaisen kansakunnan ja Suomen valtion saavutukseksi, jota on oikeus - tai kenties jopa velvollisuus juhlistaa - kansallisten symbolien voimin. Ynnä tämän antaen oikeutuksen erilaiselle porsastelulle.

Tässä ei tietenkään ole järkeä, mutta uskonnon ytimessä onkin mysteeri.

Noissa inherenteissä psyykkisissä taipumuksissa ja mieltämistavoissa (en ihan puhu arkkityypeistä, silti), kuinka myyttisiä sitten ovatkin, ei ole mitään pahaa, mutta niille vastineen etsiminen jostain kiekkojoukkueesta, jolla ei ole mitään tekemistä oman itsen kanssa, ei nyt jumalauta vain ole aikuisen toimintaa. Ei ainakaan jos juhlinta näyttää vandalismilta.

[Tuomo Hämäläinen Facebookissa 27.5.2019. Itse lausuin hälle kommenttinani tähän:] 

Mielestäni nationalisti voi olla myös uskonnoton. Itse kannatan sellaista versiota.

[Suomen maailmanmestaruuden jääkiekossa selvittyä kirjoitin runon, joka liittyy Kiekkomaailmaan. Ja uskokaa tai älkää, mutta runon aihe ei liity millään tavoin jääkiekkoon tai Suomen jääkiekkomaailmanmestaruuteen. Joskus kuukausia tämän julkaisun jälkeen pääset lukemaan runoni täällä.]

[PS. Julkaisen tämän sunnuntaina. Onhan se sentään pyhäpäivä.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti