perjantai 28. kesäkuuta 2019

S Kaikkea, mitä Venäjällä tehdään sananvapauden suhteen, tehdään myös Suomessa

Venäjällä voi saada sakkoja somettamisesta ja uskontojen arvosteleminen voi viedä raastupaan. Jotenki hassua lukea tätäkin juttua maailman vapaimmalta monopolimedialta, kun tietää, että Suomessa ja Euroopassa on ihan sama juttu.

Myös Suomessa voit saada sakkoja, jos sometat väärällä tavalla. Sakkoja on annettu muun muassa vallanpitäjille irvailemisesta ja uskontojen kritisoimisesta. Ja juuri kuten Venäjällä, myös Suomessa näitä sananvapauden rajoituksia ajetaan epämääräisillä höpötermeillä, kuten "vihapuhe" ja "suvaitsevaisuus".

Suomessa on sakotettu jo useita ihmisiä siitä, että he ovat kritisoineet vallanpitäjiä tai uskontoja. Laki myös mahdollistaa ihmisten heittämisen vankilaan liian tuhmasta somettamisesta, vaikkakaan tälle linjalle ei ole taidettu lähteä kuin kerran (ja keissi Seppo Lehto ei ollut ehkä tyypillisin). Kaikkea, mitä Venäjällä tehdään, tehdään myös Suomessa.

Ja kuten Venäjä, myös Eurooppa pyrkii rakentamaan omaa muusta maailmasta eristettyä Internetiä. Tärkeimpänä askeleena tälle on uusi tekijänoikeusdirektiivi, joka saattaa pakottaa YouTuben, Facebookin ja vastaavat rajoittamaan palvelujaan tai vähintään merkittävää osaa niiden sisällöstä kaikille EU:n asukkaille. Nykyäänkin joudut kikkailemaan VPN:n kautta, jos tahdot oikeasti tietää, mitä Internetissä lukee.

Tähän ollaan menty pitkälti sen takia, että ihmiset eivät enää tiedä, mitä sananvapaus tarkoittaa. Sananvapaus ei tarkoita vain oikeutta sanoa, mitä tahtoo, vaan myös vapautta siitä sanomisesta seuraavista rikosoikeudellisista sanktioista. Perusoikeusjuridiikka ei tunne "sananvastuuta" sen enempää kuin "uskonnonvastuuta".

Oikea sananvapaus tarkoittaa, että saat sanoa mielipiteesi vapaasti. Neuvostoliittolainen ja suomalainen sananvapaus tarkoittaa sitä, että saat vapaasti sanoa mielipiteesi, mutta vapaus sen mielipiteen sanomisen jälkeen ei olekaan enää niin itsestäänselvää.

[Jiri Keronen Facebookissa 23.6.2019. Ulostuloon liittyy Ylen artikkeli Sakkoja somettamisesta? Kyllä, internetin vapautta tiukentavalla Venäjällä sekin on mahdollista. Keronen lausui vielä kommenttina ulostuloonsa mm. seuraavaa:]

Hyvä, ku puolet kavereista saanu sakkoja somettamisesta tai vallanpitäjien arvostelusta ja iteki joutunu vähän väliä kuulusteluihin, ja sitte joku Ylen toimittaja kertoo meikälle, että "tiesitkö, että Venäjällä voi saada sakkoja somettamisesta!"

NOOOOOO! IHANKO TOTTA?! :o

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti