tiistai 18. kesäkuuta 2019

S Homeopatian asema Britanniassa

Kaikki alkoi syksyllä 2017 kun Brexitin ja muiden kansallisten myllerrysten keskellä brittien julkinen terveydenhuoltolaitos NHS käynnisti mittavat säästötalkoot. Tarkoituksena oli karsia osa hyödyttömien lääkkeiden ja hoitojen korvattavuudesta. Systeemi on vähän samanlainen, kun meillä Kela-korvaus. Sen tarkoituksena on keventää hoitojen kustannuksia yksityishenkilölle kustantamalla osa kuluista yhteisestä pussista. Kun tuon pussi nyörejä kiristetään, on aika katsoa oikein mikroskoopilla, mitkä ovat sellaisia hoitoja, joista ihmiset myös hyötyvät. Toisin sanoen, yhteiskunta tukee vain niitä hoitoja, mitkä tuovat rahoille oikeaa vastinetta.

Ja kas, homeopatia päätyi muutamien muiden hoitojen ohella “mustalle listalle”, jolla olo tarkoittaa sitä että korvattavuus poistetaan.

Tässä vaiheessa voisi kysäistä, että hetkinen, mitä se homeopatia teki NHS:n korvaamien hoitojen listalla alunperinkään. Sehän on tosiaan tarkoittaa sitä, että se on ollut osa valtion järjestämää terveydenhuoltojärjestelmää. Syyt lienevät historialliset. Isossa-Britanniassa on ollut pitkään kokonaisia homeopaattisia sairaaloita, jotka on perustettu paremman tiedon puutteessa ja ne ovat jääneet osaksi järjestelmää.

Brittiläinen homeopatiajärjestö BHA ei odotettavasti tykännyt päätöksestä. NHS:n selvitysmenettely toimi siten, että siihen sisältyi avoin kuulemisvaihe, missä erilaiset asiaan liittyvät tahot saivat ilmaista näkemyksensä. BHA yritti kovasti ajaa homeopatian etuja mutta koska heillä ei yksinkertaisesti ole tieteellistä näyttöä, he eivät saaneet aikaan riittävän vakuuttavaa argumenttia korvattavuuden säilyttämiselle. Sen sijaan, että he olisivat tyytyneet tilanteeseen, BHA päättikin haastaa NHS:n oikeuteen sen perusteella, että koko kuulemisjärjestelmä oli puolueellinen ja tulos oli jo etukäteen päätetty. Tapausta käsitellyt korkeimman oikeuden tuomari ei pitänyt BHA:n haastetta lainkaan uskottavana ja hylkäsi sen. Vaikka tapaus oli selkeä voitto, siitä aiheutui kuitenkin sen verran ylimääräistä vaivaa, että NHS haastoi puolestaan BHA:n oikeuteen perusteettomasta syyttelystä. Tähän löytyikin riittävä näyttö ja BHA tuomittiin korvaamaan 120000£ oikeudenkäyntikulut. 

[Näin oli lausuttu Tervettä skeptisyyttä -blogissa 23.12.2018 julkaistussa merkinnässä Homeopatia laimenee Euroopassa.]

[PS.:]

[Homeopatia on esitieteellinen oppi, jonka mukaan jos jokin sairaus tuo tietyt oireet, niin ne saa parannettua käyttämällä sisäänsä ainetta, joka aikaansaa samanlaisia oireita kuin ao. sairaus. Myöhemmin oli homeopatian kannattajien piirissä tullut käyttöön "vaikuttavan aineen" potensointi, jossa on kyse siitä, että ao. aine laimennetaan vedellä käytännössä olemattomiin, ja hommaan kuuluu vielä myös liuoksen ravistelu. Homeopatia väittää, että "vaikuttavasta aineesta" jää veteen potensoinnilla muistijälki, vaikka sitä ei olisi liuoksessa jäljellä enää ainuttakaan molekyyliä. Niin, ja homeopatian mukaan homeopaattisesta "lääkevalmisteesta" tulee sitä vahvempaa mitä enemmän sitä on potensoitu.]

[Homeopatian oli keksinyt saksalainen lääkäri Samuel Hahnemann, joka julkaisi homeopatian periaatteet vuonna 1796. Miehen keksintö perustui itse asiassa väärinkäsitykseen, joka johtui siitä, että hän oli allerginen malarian hoidossa käytetylle kiniinille. Mutta sen verran arvoa täytyy hänelle antaa, että vuonna 1796 lääketiede oli vielä todella kehittymätöntä, joten siihen aikaan homeopatia todella saattoi joskus pelastaa hengen sellaisissa tapauksissa, joissa "lääketieteellinen hoito" saattoi viedä hengen. Onneksi Krimin sodan (v. 1853–1856 jKr.) jälkeen lääketieteestä on tullut aikaa myöten oikeasti toimiva juttu.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti