perjantai 7. kesäkuuta 2019

S Löysää puhetta feministeiltä

S. 27: Suomessa neutraalilta näyttäytyvä valta-asema on edelleen usein mieheydellä, valkoisuudella, heteroseksuaalisuudella ja keskiluokkaisuudella.
Huomio nostaa samankaltaisia kysymyksiä kuin edellä. Mitä tarkoittaa, että ”mieheydellä” on valta-asema? Onko se eri asia kuin se, että valtaa on enemmän miehillä? Jos kyse on siitä, että miehet ovat yliedustettuina korkeammissa asemissa, on osoitettava, että se johtuu syrjinnästä. Muutoin lausunnossa ei ole mieltä. Entä mitä tarkoittaa, että mieheyden tai heterouden valta näyttäytyy neutraalina? Mitä edes tarkoittaa neutraali valta-asema? Jos esimerkiksi Pekka Haavistosta tulee pääministeri: onko se vähentänyt heterouden valtaa? Olisiko se neutraalia?

Lausunnon kirjoittaja saattaa kuvitella, että hänen näkökantansa on selkeä ja että se, joka kyseisen näkökulman ymmärtää, on myös samaa mieltä hänen kanssaan. Kumpikaan näistä ei pidä paikkaansa. Kyse on epämääräisyyksistä, joihin ei ole mielekästä ottaa kantaa ennen kuin ne on ilmaistu selkeämmin. Kuten todettua, usein ei voida sanoa, onko tehty päätelmä väärä vai oikea, koska termejä ei ole määritelty. 

[Näin oli lausuttu tiedetoimittaja ja tietokirjailija Osmo Tammisalon Ihmisluontoa etsimässä -blogissa 31.1.2019 julkaistussa merkinnässä Opas feministiseen propagandaan?, jossa hän käsittelee Laukkasen, Miettisen, Elonheimon, Ojalan ja Saresman kirjaa 'Feministisen pedagogiikan ABC – Opas ohjaajille ja opettajille'.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti