torstai 27. kesäkuuta 2019

S Lisää kohtuuhintaisia asuntoja – korkeat vuokrat tekevät kannustinloukun

Helsingissä on kallista asua. Korkea vuokra johtaa siihen, että helsinkiläinen työtön ei välttämättä pärjää ilman asumistukea ja toimeentulotukea.

Tämä taas johtaa kannustinloukkuun. Jos työtön tekee töitä, tuet laskevat. Siten työnteko voitaisiin tehdä houkuttelevammaksi yksinkertaisesti rakentamalla lisää huokeita vuokra-asuntoa, Racine sanoo.

– Satunnaisista keikoista saadut rahat menee toisesta päästä eli toimeentulotuesta pois. Köyhä ei pääse köyhyydestä ylös.

Raine ehdottaa ratkaisuksi seuraavaa: Kunnat tulisi velvoittaa osoittamaan työttömille kohtuuhintaiset asunnot. Mikäli kunta ei näin tee, se olisi velvollinen kustantamaan työttömän asumisen vapaamarkkinoiden vuokratason mukaan.

– Se pakottaisi kunnat tekemään ratkaisuja. Halutaanko rahoittaa asuntomarkkinoita vai rakentaa sosiaalista asumista, jonka vuokra pysyy kohtuullisena? 

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 20.11.2018 julkaistussa Eero Mäntymaan kirjoittamassa uutisartikkelissa "Kysyin työkkäristä neuvoa, virkailija neuvoi googlaamaan" – 7 asiaa, jotka ottavat työtöntä päähän.]

[PS. Suomella ja kunnilla ei ole kauheasti varaa kustantaa sosiaalista asuntotuotantoa, jos otetaan jatkuvasti vastaan ulkomailta uusia pysyvästi köyhiä ihmisiä, jotka pakkautuvat asumaan pääkaupunkiseudulle.]

3 kommenttia:

  1. Olen miettinyt tulorajojen palauttamista kaupungin vuokra-asuntoihin siten, että talon sisällä osa asunnoista olisi tulomerkittyjä. Eli 108 asunnosta olisi 54 asuntoa samassa talossa tulomerkittyjä, näin ei tulisi köyhäintaloja, eikä kaikkien "ylituloisten" tarvitsisi heti muuttaa pois asunnosta, kun saisi töitä, muttei seuraava muuttaja voisi olla "ylituloinen" vaan tulorajojen sisällä, joten naapuri saattaa muuton yhteydessä olla "ylituloinen" tai tulorajojen sisällä, jotta suurinpiirtein tuo puolet on "ylituloisia" tai tulorajojen sisällä, mutta muuttamatta voisi vaihdella rajojen yli työllistyessään.

    Tämä talon sisäinen tuloraja voisi olla ehto, jolla kaupunki luovuttaisi rakentajalle tontinhieman halvemalla hinnalla, jos moinen tulisi käyttöön. Estäisi slummiutumista myös, kun olisi eri tuloisia samassa talossakin.

    VastaaPoista