lauantai 8. kesäkuuta 2019

S Kukaan meistä ei selviydy

Alexander Stubb kertoi kuulemma joka ilta lapsilleen, että pitää tehdä työtä ja menestyä. Jari Sarasvuo on kirjoittanut sisäisestä sankarista, joka löytyy jokaisesta. Ja Kanadasta saapuu Jordan Peterson kuluvalla viikolla Helsinkiin luennoimaan siitä, miten ihminen menestyy kun noudattaa 12 elämänohjetta.

Tämä sanoma menestyksestä arvokkaana tavoitteena on alhaista paskapuhetta, bullshit par excellence. Sama pätee pitkälti myös mielenrauhan ja onnen tavoitteluun. Jos elämän arvo riippuu siitä, olemmeko onnellisia ja menestyneitä, meillä ei ole mitään toivoa.

Selviytymystarinat voivat antaa meille hetkeksi lohtua, mutta itse asiassa teen jo nyt juonipaljastuksen. Kukaan meistä ei selviydy. Menestys on väliaikaista. Puolet tämän lukijoista saa sydänkohtauksen tai aivoinfarktin hetken ennen kuolemaa. Kaksi kolmasosaa teistä saa syövän, ja enemmän kuin joka neljäs kuolee syöpään. Tai sitten saat alzheimerin tai masennuksen ja vedät itsesi jojoon, tai kuolet onnettomuudessa. Odotahan vain!

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 8.11.2018 julkaistussa suomalais-ugrilaisen kielentutkimuksen professorin Janne Saarikiven kolumnissa Haluamme menestyä ja olla onnellisia – ja se juuri on ongelmamme.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti