Lehmänmaitoa ei tarvitse kukaan, mutta proteiinia tarvitsee jokainen. Vuoden 2017 Finnravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisten naisten proteiininsaannista 30% ja miesten proteiininsaannista 25% tuli maitotuotteista.
Jos lehmänmaito korvattaisiin kauramaidolla, olisi proteiinieron umpeen kuromiseksi kauramaitoa kulutettava kolme kertaa enemmän.
[Ivan Puopolo 18.5.2019 julkaistussa kolumnissaan Kauramaito on käyttökelpoisen ruoan haaskaamista]
[Myöhempi Post Scriptum: MTV:n sivuilla julkaistui myöhemmin uutisartikkeli Kaurajuomajätti vastaa Ivan Puopolon kolumniin – torjuu haaskausväitteitä: "Mielestämme Ivan on sekä oikeassa että väärässä, tosin enimmäkseen väärässä". Kyseisen kaurajuomajätti Oatlyn näkemykset ovat artikkelin mukaan tällaiset:]
Oatly kertoo, etteivät juomasta prosessoinnin aikana poistuvat ravintoaineet mene haaskuuseen vaan rehuksi.
[...]
Yhtiö kuitenkin myöntää kehittävänsä valmistusprosessiaan, jotta hukattavat ravinteet saataisiin ihmisten ravinnoksi.
[...]
Oatly toteaa, että WHO:n mukaan eurooppalaiset kuluttavat
lähtökohtaisesti proteiinia reippaasti yli tarvittavan, mikä merkitsee
sitä, että suuri osa proteiinista poistuu typpipitoisen virtsan mukana
lisäämään merien rehevöitymistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti