perjantai 7. kesäkuuta 2019

S Miten metallimusiikin suhde sananvapauteen eroaa äärivasemmiston suhteesta

On olemassa black metal -bändejä, jotka laulavat suoraan ja häpeilemättä kansallissosialismista, natseista ja holocaustista. Näitä bändien musiikkia sanotaan usein NSBM:ksi, eli national socialist black metaliksi. Jotkin NSBM-bändeistä, tai osa niiden jäsenistä, saattavat olla myös poliittisesti vakaumuksellisia kansallissosialisteja, ainakin sanan jossain merkityksessä.

Toisaalta joillekin black metal -bändeille natsisymboliikkaa käytetään tuomaan esille black metallin perinteisiä teemoja. Nykyään juuri kukaan ei järkyty, jos joku haluaa syöttää kristityt leijonille ja polttaa kirkot, mutta natsisymboliikka on edelleen eräänlainen tabu, jonka avulla voidaan aidostikin luoda järkytystä valtavirrassa. Ei siis ole ihme, että metalli on syleillyt siihen liittyvää tematiikkaa.

Yksi mustan metallin ydinteemoista on aina ollut antiuskonnollisuus. Metallin alkuaikoina suurin osa antiuskonnollisuudesta kohdistui luonnollisesti kristinuskoon. Nykyään islamin merkityksen ja kannatuksen kasvaessa metallin ydinalueilla, kuten Euroopassa, tämä antiuskonnollisuus luonnollisesti laajentuu koskemaan myös islamia. Äärivasemmistolaisille on tyypillistä yhdistää uskontoon kohdistuva kritiikki etniseen ryhmään kohdistuvaan kritiikkiin, minkä vuoksi ei ole omituista, että islam-kriittiset metallibändit saavat vasemmistolaisilta helposti ”rasisti”-leiman.

Pohjimmiltaan syillä, motiiveilla tai erityisemmin käytetyn estetiikan loukkaavuudella ei ole metallissa väliä. Metalli on aina ollut äärimmäisen monipuolista eivätkä mitkään loukkaavat, tabumaiset tai muutoin sosiaalisesti kyseenalaiset aiheet ole olleet kiellettyjä. Metallikulttuuri on äärimmäisen heterogeenistä ja metallifanit vielä kulttuuriaankin monimuotoisempia.

Vai että laulaa tämä bändi natsismista? Onpa kamalaa. Tämä toinen bändi laulaa siitä, että raiskataan omaa äitiä perseeseen. Nightwish lauloi vuosien ajan siitä, miten ihana pelastaja Jeesus on, mutta tästä huolimatta monet Samperia palvaavat metalli-ihmiset ottivat sen omakseen. Siis samat metalli-ihmiset, jotka saattoivat kuunnella myös kansallismytologista Burzumia ja satanismia ylistävää Emperoria.

Metallin näkökulma sananvapauteen ja itseilmaisuun voidaan yleisesti tiivistää ajatukseen ”tee mitä tahdot”. Sen sijaan äärivasemmistolla on täysin päinvastainen kanta, minkä vuoksi rakentava vuoropuhelu näyttää lähestulkoon mahdottomalta. Äärivasemmisto katsoo, että väkivallasta laulaminen on suurempi paha kuin aktuaalinen ja todellinen väkivalta. Äärivasemmiston näkökulmasta kaikki pyörii politiikan, antifasismin, fasismin ja muiden vastaavien ilmiöiden ympärillä. Metallissa se ei pyöri. 

[Jiri Keronen Vae victis -blogissaan 7.2.2019 julkaisemassaan merkinnässä Äärivasemmisto vastaan black metal]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti