sunnuntai 4. helmikuuta 2024

S Yhdysvaltain presidentin Bidenin trumppilaiset etelärajaa koskevat äänenpainot

Demokraattipresidentti Joe Biden on tehnyt suorastaan järisyttävän poliittisen täyskäännöksen. Hän on luvannut sulkea Yhdysvaltojen ja Meksikon välisen rajan ”välittömästi”, jos kongressi antaa siihen valtuudet.

Edustajainhuoneen republikaanit puolestaan eivät halua tukea rajapolitiikan kiristyksiä, vaikka he ovat niitä itse ajaneet.

[...]

Ei mennyt kauan ennen kuin Biden puhui julkisuudessa suorastaan trumpilaisin äänenpainoin: ”Laki antaisi minulle poikkeusluvan sulkea raja, kunnes se saadaan hallintaan. Jos laki olisi voimassa, sulkisin rajan välittömästi.”

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 1.2.2024 julkaistussa Elina Väntösen kirjoittamassa uutisartikkelissa Biden teki häkellyttävän takin­käännön ja lupaa tehdä sen, mitä Trump on vaatinut – Miten tässä näin kävi?.]

[Periaatteessa politiikka on vakava asia monesta syystä. Mutta tavallaan koen ikään kuin tarvetta nojautua taaksepäin tuolissani ja syödä popkorneja samalla kun seuraan yhdysvaltalaista poliittista näytelmää.]

[Myöskin periaatteessa, Yhdysvaltain poliittista kriisiytymistä ei ole helppo poistaa. Itse aloittaisin homman neljällä uudistuksella, jotka olisivat:]

  1. Yhdysvaltain presidentinvaaleissa kaikissa osavaltioissa kukin ehdokas saisi vain äänimääräänsä vastaavan osuuden osavaltion valitsijamiehistä eikä kaikkia voittaessaan ao. osavaltiossa.
  2. Yhdellä puolueella saisi olla oma presidentti Valkoisessa talossa vain yhden kauden verran kerrallaan. Näin kukin presidenteistä saisi toteuttaa täsmälleen haluamaansa politiikkaa, koska hänen ei tarvitse huolehtia uudelleenvalituksi tulemisestaan. Ja sitä paitsi näin myös muut poliittiset puolueet kuin kaksi suurinta saisivat todellisen mahdollisuuden saada ehdokkaansa presidentiksi asti.]
  3. Yhdysvaltain kongressin vaalitavan muuttaminen siirtoäänivaalitavaksi. Siirtoäänivaalitapa ensinnäkin tukee maltillisia ja "poliittista keskustaa" (eri asia kuin Suomen Keskustapuolue), ja toiseksi se hukkaa mahdollisimman vähän äänestäjien ääniä. Jos vertaa vaikka yksivaiheiseen enemmistövaalitapaan se on todella erinomainen vaalitapa demokratian toteutumisen kannalta, ja Yhdysvaltain järjestelmässä se toimisi vieläpä mahdottoman hyvin, koska maan hallituksen ei tarvitse nauttia kongressin enemmistön luottamusta.
  4. Raju ja radikaali kampanjarahoituksen uudistaminen. Sellainen, joka estäisi yksittäistä tahoa antamasta kammottavan suurta lahjoitusta jollekin puolueelle taikka ehdokkaalle.

2 kommenttia: