tiistai 6. helmikuuta 2024

S Nietzsche ei ollut esinatsi mutta puolusti orjuutta ja halveksi sairaita ja heikkoja

Sekä Kunnaksen että Prideaux’n kirjoihin sisältyy nykyään jo rituaalinomainen osuus: Nietzsche pitää puhdistaa natsismisyytöksistä, hän kun vastusti kiivaasti aikansa antisemitismiä ja pilkkasi tavan takaa saksalaisuutta.

Nietzsche puolusti kuitenkin orjuutta, jotta ylhäinen luova ihminen saisi rauhassa kehittyä. Hän halveksi sairaita ihmisiä kehityksen jarruna. Tämä puoli jää näissä kahdessa muuten anniltaan runsaassa kirjassa vähemmälle, varmaankin, koska ne eivät oikein sovi aikaamme.

Ei Kunnas sinänsä jätä kiveä kääntämättä edes Nietzschen pimeimmissä sopukoissa, hän vain osaa muotoilla näkemyksensä ymmärtävään sävyyn. 

[Näin oli lausuttu Helsingin sanomat -lehdessä 22.4.2023 julkaistussa Jukka Koskelaisen kirjoittamassa kirja-arvostelussa Nietzsche halveksi sairaita ihmisiä kehityksen jarruna: Tuoreet kirjat kaunistelevat ajattelijan kovaa sanomaa. Arvostellut teokset ovat Tarmo Kunnaksen Nietzsche ajattelijana. Aamuruskosta epäjumalten hämärään ja Sue Prideaux'n En ole ihminen, olen dynamiittia. Friedrich Nietzschen elämä.]

2 kommenttia:

  1. Ja miten kävi lopulta Fritz Nitzille itselleen?
    Ei ollutkaan mies dynamiittia eikä yli-ihminen, vaan vietti loppuelämänsä heikkona sairaana samankaltaisten keskellä hullujenhuoneessa.

    VastaaPoista