keskiviikko 7. helmikuuta 2024

S Keisari Justinianuksen vaimo Theodora oli hieno ihminen

[...] Keisari Justinianuksen vaimo Theodora oli teatteriperheestä. Hän oli entinen burleskinäyttelijä joka oli kohonnut hovikurtisaaniksi. Keisarinnana hän sittemmin puolusti aborttia ja naisten oikeuksia, suojeli prostituoituja ja sai peräti aikaan lain, joka teki raiskauksen rangaistavaksi kuolemalla.

[Näin oli lausuttu Tempus omnia revelat -blogissa 5.3.2007 julkaistussa merkinnässä Lupanar – Sudenpesän salaisuuksia.]

[Justinianus I eli Suuri (483-565 jKr.) oli Itä-Rooman keisari 527-565 jKr.]

4 kommenttia:

  1. Siinä oli naisasianainen teoissa eikä vain puheissa, jotka hänen nykyisillä "seuraajillaan" tuppaavat olemaan ristiriidassa tekojen kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin.

      Asiaan ei mitenkään sinänsä liity, mutta minusta on ikävää, että ensimmäisellä vuosisadalla eKr. roomalaisilta jäi käyttämättä mahdollisuus muokata valtakunta monikansalliseksi demokratiaksi. Sen sijaan saatiin keisarikunta, jossa säilytettiin muodollisesti paljon tasavallan ajan instituutioita.

      Poista
    2. Siinä taisi olla hieman liikaa sisällissotaa estämässä sen tasavallan säilyttämisen ja kehittämisen mahdollisuuden olemassaolon.

      Poista
    3. Kyllä. Ja Rooman kansa oli lopen kyllästynyt niihin, kun ne toistaiseksi loppuivat. Roomalaiset vaihtoivat tasavallan rauhanaikaan ja keisarin valtaan.

      Poista