keskiviikko 28. helmikuuta 2024

S Britit pelastivat intialaisen kulttuurin

Brittien läsnäolo Intiassa pelasti monessa mielessä muinaisen intialaisen kulttuurin, uskonnon ja kielen, ja useat kenraalikuvernöörit tietoisesti pyrkivät emansipoimaan paikallista väestöä. Näin tapahtui myös Egyptissä ja hieman myöhemmin Lähi-Idässä. Ongelmilta ei kuitenkaan vältytty. Tähän johti usein kauppalaivaston tehoton valvonta, joka mahdollisti yksityisten toimijoiden harjoittaman riiston. Tätä alettiin kuitenkin suitsimaan valvontaa lisäämällä. Kolonialistisen ajat pahimmat tapaukset löytävät Kongosta, joka kuului Belgian kaitsentaan. Juuri Kongossa kärsittiin heikosta paikallishallinnosta, mikä mahdollisti hirmuiset väärinkäytökset.

Biggarin mukaan brittien keskushallinto oli arvoiltaan nykymittapuiden mukaan verrattain liberaali ja se tuki alkuperäiskansojen oikeuksia sekä pyrki pikemminkin tukemaan kuin riistämään niitä. Samalla on kuitenkin muistettava, että 1700- ja 1800-luvulla viestin siirtyminen vaikkapa Intiasta tai Australiasta Lontooseen kesti kuukausia. Siirtomaat toimivat hyvin pienellä henkilökunnalla ja kaikilla moraalinen kompassi ei osoittanut aivan samaan suuntaan. Jos ongelmia ilmeni, keskushallinnon taholta reaktio tuli usein liian myöhään. Paikalliset reaktiot saattoivat joskus olla paniikinomaisia ja harkitsemattomia.

[Näin oli lausuttu Areiopagi-verkkolehdessä 24.1.2024 julkaistussa Olli-Pekka Vainion kirjoittamassa artikkelissa Kolonialismin monet kasvot, jossa käsitellään Oxfordin yliopiston moraali- ja pastoraaliteologian professorin Nigel Biggarin suurteosta Colonialism: A Moral Reckoning.]

4 kommenttia:

  1. Hitlerkin ihaili brittien Intian siirtomaavaltaa:
    vain 160 000 sotilasta ja siirtomaavirkamiestä pitivät kuria ja järjestystä 300 miljoonalle alkuasukkaalle!
    Tätä mallia hän kehitteli sovellettavaksi Lebensraumiksi tulevaisuudessa valloitettuun itäalueeseen, mutta se projekti ei aivan onnistunut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Silti välttämättä natsien ali-ihmisiksi katsomat ihmiset eivät olisi olleet yhtä halukkaita yhteistyöhön vallanpitäjien kanssa kuin intialaiset.

      Poista
    2. Se olikin keskeinen syy projektin epäonnistumiseen.

      Poista
    3. Ja yksi toinen syy oli Yhdysvaltain valtava aineellinen apu.

      Poista