sunnuntai 11. helmikuuta 2024

S Soininvaara: EU:n ulkopuolelta tulleen ei tulisi olla oikeutettu Suomessa työttömyysturvaan tai muihinkaan tulonsiirtoihin

Kun on etuoikeus päästä Suomeen töihin, löytyy aina tahoja, jotka haluavat rahastaa tästä etuoikeudesta. Tästähän olemme saaneet lukea viime aikoina paljon esimerkkejä. Vaikka maahanmuuttajille siis maksetaan periaatteessa samaa palkkaa kuin kantasuomalaisille, eivät he samalle kulutustasolle pääse. Palkastaan he joutuvat maksamaan ”välittäjille” (laitonta) tai lähettämään rahaa sukulaisilleen kotiin (laillista). Sukulaiset ovat usein investoineet hänen matkaansa Suomeen.

Maahanmuuttajien rikkaista maista kotimaihinsa lähettämät rahat ylittävät selvästi kaiken maailmassa maksettavan kehitysavun.

Jos joku tulee Suomeen toisesta EU-maasta – vaikkapa Bulgariasta – hän ei ole oikeutettu Suomessa työttömyysturvaan tai muihinkaan tulonsiirtoihin, vaan saa ne kotimaastaan, jos saa. Voi kuulostaa raa’alta mutta samoin pitäisi kohdella EU:n ulkopuolelta tulevia, jotta töihin tulevat tulisivat todella töihin. Bulgariasta Suomeen muuttanut pääsee jonkin ajan kuluttua suomalaisen sosiaaliturvan piiriin. Miksei sama menettely sopisi Intiasta tulevalle?

[Näin oli lausuttu Osmo Soininvaaran blogissa 1.8.2023 julkaistussa merkinnässä Maahanmuuton vaikeat kysymykset.]

[Mä ihmettelen välillä kyllä, kuinka suuri Soininvaaran järki on.]

2 kommenttia: