tiistai 13. helmikuuta 2024

S Aloitettu keskustelu ryhävalaiden kanssa

Jos joskus saisimme viestin toiselta avaruuden sivilisaatiolta, ymmärtäisimmekö siitä mitään? Tilannetta ennakoiden on hyvä ensin opetella keskustelemaan maapallon muiden älykkäiden lajien kanssa. 

[Näin oli kuulunut tiivistelmä Tähdet ja avaruus -lehdessä 15.12.2023 julkaistussa Sakari Nummilan kirjoittamassa artikkelissa SETI-tutkijat juttelivat valaiden kanssa näiden omalla kielellä.]

[On siis päästy alkuun suhteiden luomisessa ryhävalaisiin. Vaikkakaan vielä emme osaa heidän kielellään muuta kuin lausua tervehdyksiä.]

[SETI tulee englannin kielen sanoista search for extraterrestrial intelligence, joka tarkoittaa maanulkoisen älyn etsimistä. Kyseessä oli ollut alun perin Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan hanke. Myöhemmin kyse oli ennen kaikkea siitä, että asiasta kiinnostuneet olivat ladanneet tietokoneelleen SETI@home-projektin sovelluksen tai näytönsäästäjän, joka käsitteli radioteleskooppien välittämää dataa ulkoavaruudesta yrittäen löytää merkkejä älyllisistä sivilisaatioista. Omakin tietokoneeni aikoinaan jauhoi noita. SETI@home ei kuitenkaan vuodesta 2020 alkaen enää ole jakanut datapaketteja analysoitavaksi kotikoneille. Syiksi ilmoitettiin, että laskennasta ei enää kerry olennaisesti lisää tieteellisesti merkittävää tulosta, eli nyt on analysoitu riittävä määrä dataa, ja että nyt täytyy keskittyä saatujen tulosten analysointiin ja niistä johonkin tieteelliseen julkaisuun kirjoitettavaan tutkimusraporttiin ohjelman hallinnoinnin sijaan.]

2 kommenttia:

  1. Ottaen huomioon, että vieras sivilisaatio on päässyt sieltä jostain tänne, se on meitä edellä kehityksessä kenties saman verran kuin me muurahaisiin nähden.

    Kun meillä ei ole mitään tarvetta kommunikoida muurahaisten kanssa eikä niillä ole kykyä edes tiedostaa meidän olemassaoloamme, miksi sitten asiat olisivat toisin galaktisten muukalaisten kanssa?

    Sitä paitsi nehän saattavat olla täällä koko ajan läsnä, emmekä me tiedosta sitä enempää kuin muurahaiset meidän jalkaamme, vaikka se potkisi keon hajalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kun emme tiedä, millaisia galaktiset muukalaiset ovat, meidän ei kannata spekuloida heidän mielenkiinnonaiheistaan mielestäni. Tai voimme spekuloida, mutta spekulaatioksi se jääkin, toistaiseksi.

      Poista