torstai 26. maaliskuuta 2020

S Turvallinen vitsi ei naurata

– Pitääkö huumorin olla turvallista? Laajasalo kysyy koomikko Nordmanilta ja puheenjohtaja Halla-aholta.

– Jos vitsi on turvallinen, se ei täytä vitsin kriteerejä. Siinä pitää olla yllätystä ja ristiriitaa. Vitsillä pitää olla kohde ja sopimus. Sitten siihen liittyy erilaisia sopimuksia. Esimerkiksi perheen sisäisesti voidaan vitsailla eri tavoin kuin perheen ulkopuolisten kesken, Nordman valottaa.

– Myös törkeässä huumorissa pitää olla jokin sopimus.

– Vitsit aika usein perustuvat erilaisiin ryhmiin liittyviin stereotypioihin. Näitä vältetään nykyään, koska pelätään stereotypioiden vahvistuvan. Mielestäni kaikki ymmärtävät, että kyseessä on irvikuva, Halla-aho sanoo. 

[Näin oli lausuttu Seurakuntalainen-lehdessä 19.5.2019 julkaistussa Sari Savelan kirjoittamassa uutisartikkelissa Koomikko ja politiikko puhuivat sananvapaudesta ja sen rajoista Kirkkopäivillä – Halla-aho: ”Kaikki ovat mielestään uhreja”. Kyse on tässä ilmeisesti Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon hommelista. Ko. kirkko on tavallaan osa valtiota, mutta toisaalta sillä on laaja itsehallinto. Tässä äänessä oleva Laajasalo on Suomen virallisen evankelisluterilaisen kirkon Helsingin "hiippakunnan" piispa. "Hiippakunta" on ao. kirkon hallinnollinen alue. Piispa taas on eräänlainen ylipappi tai ylipastori.]

[PS. Aiheeseen liittyen voit niin halutessasi käydä lukemassa blogikirjoitukseni Sananvapaudesta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti