torstai 12. maaliskuuta 2020

S Huivin riisumisesta oikeinajattelevissa piireissä aiheutuvasta häpeästä

Eva on kulkenut pitkän tien nykyiseen tilanteeseensa. Kolmetoista vuotta sitten Eva tuli Suomeen kiintiöpakolaisena. Evan vanhemmat ovat kotoisin Afganistanista, mutta Eva on syntynyt Iranissa ja sieltä hän muutti Suomeen. Kielitaidoton Eva opetteli suomen kielen, opiskeli, hankki ammatin ja nykyään auttaa maahanmuuttajia terveydenhoitajan ammatissaan. Nykyisessä työssään Eva myös kohtaa ongelmia, jotka ovat hänelle itselleenkin jopa liian tuttuja.

– Olin jo täysi-ikäinen, mutta perheeni asetti minulle tiukkoja kotiintuloaikoja. Iltaisin piti olla kotona jo kello 18.00. Jos myöhästyi annetusta kotiintuloajasta, niin sitä ei katsottu hyvällä.

Eva on aiheuttanut perheelleen ja ulkomailla asuville sukulaisilleen häpeää riisumalla huivinsa, jota kulttuurin mukaan tulisi käyttää. Lisäksi Eva on alkanut pukeutua länsimaalaisemmin, joka ei myöskään ole miellyttänyt perheenjäseniä, eikä afgaaniyhteisöä.

– Kunniaväkivalta ei aina ole fyysistä, vaikka sitäkin on paljon. Se on usein myös henkistä väkivaltaa: alistamista, kyttäämistä, rajojen määräämistä ja muun muassa pakkoavioliittoja, Eva tietää. 

[Näin oli lausuttu Ilta-lehdessä 10.5.2019 julkaistussa Sami Spåran kirjoittamassa artikkelissa Kunniaväkivalta alkoi heti kun Eva, 29, luopui huivista - Tuttu mies repi hiuksista ja löi: ”Olen joutunut katkaisemaan välini ihmisiin, joita rakastin”.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti