maanantai 2. maaliskuuta 2020

S Skitsofrenia, lääkitys, väkivalta ja terveehkö erityistapaus nimeltä Breivik

– Breivikin toiminta on luonnehäiriöisen ihmisen tekoja. Ei voida mitenkään ajatella, että normaali ihminen pystyisi surmaamaan itselleen vieraita, aseettomia nuoria yhden toisensa jälkeen suunnitelmallisesti – ja nauraen.

Lauerma kertoo, että psykoottiset syyllistyvät hyvin harvoin tällaisiin tekoihin. Skitsofreniaan kohdistuu edelleen ennakkoluuloja, mikä vaikeuttaa sitä sairastavien auttamista, hoitamista ja kuntoutusta.

– Harhainen ihminen surmaa Suomen ja Norjan kaltaisissa maissa itselleen vieraan ihmisen äärimmäisen harvoin. Henkirikokset kohdistuvat enimmäkseen omaisiin ja asuinkumppaneihin. Lähes aina henkirikos tehdään äkillisen psykoottisen kauhun vallassa, tilapäisaseella.

Lääkityt skitsofreenikot eivät juuri koskaan tapa ketään. Surmiin syyllistyvät skitsofreenikot, jotka eivät saa lääkehoitoa. Heistä kolmella neljästä on joko päihderiippuvuus tai taustalla esimerkiksi sairautta edeltänyt epäsosiaalinen luonnehäiriö, joita ei ole Breivikillä diagnosoitu.

– Breivikin teon voisi myös selittää tilapäisellä häiriöllä, johon on johtanut vakava päihtymys: voimakas anabolisten steroidien käyttö yhdistyneenä amfetamiinin ja alkoholin käyttöön. Mutta koska teko oli harkittu, tämäkään ei kelpaa selitykseksi. Kyseessä täytyy siis olla ihminen, joka on tunnekylmä ja jolla ei ole myötäkärsimystä toisia kohtaan. Puhumme siis narsismia raskaammasta häiriöstä, psykopatiasta, Hannu Lauerma miettii.

[Näin oli lausuttu Apu-lehdessä 14.11.2017 julkaistussa haastatteluartikkelissa Moni miettii Porvoon veritekoa - psykiatri Hannu Lauerma vastaa: Onko pahoja ihmisiä?.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti