torstai 27. heinäkuuta 2023

S Stalin näytti luottaneen Hitleriin

On pohdittu paljon, miksi Stalin luotti niin sokeasti siihen, ettei Saksa rikkoisi Neuvostoliiton kanssa solmimaansa hyökkäämättömyyssopimusta. On spekuloitu, että hän samaistui Hitleriin, josta oli löytänyt sukulaissielun. Luottiko läpeensä epäluuloinen Stalin elämänsä aikana yhteen ainoaan mieheen, kansallissosialistisen Saksan Führeriin? Heillähän oli paljon yhteistä: nuoruuden taiteellinen kunnianhimo, nousu vaatimattomista oloista yksinvaltiuteen, kyky tuhota läheisetkin työtoverit jos he olivat esteenä heidän pyrkimyksilleen, demokratian ja oikeusvaltion halveksunta, raa’an voiman kunnioittaminen… Tällaiset ajatukset luultavasti liikkuivat monen aikalaistarkkailijankin mielessä Molotov-Ribbentrop-sopimuksen solmimisen aikoihin. Eräs vuoden 1939 brittiläinen pilapiirros esittää Hitlerin ja Stalinin toisensa löytäneenä onnellisena hääparina. 

[Näin oli lausuttu kauhistuttavan kirjailijan Timo Hännikäisen Sarastus-verkkolehdessä 9.5.2023 julkaistussa kirjoituksessa Stalin ja toinen maailmansota, joka on sitaatti miehen kirjasta Stalinin muotokuva.]

2 kommenttia:

  1. Mukana oli paljon toiveajattelua:
    eiköhän Stalin ollut vakuuttunut Hitlerin lopulta rikkovan sopimuksen ja hyökkäävän itään, mutta se ei saanut tapahtua vielä!
    Talvisota oli osoittanut Puna-armeijan surkean kunnon, eikä se ollut kesäkuuhun 1941 vielä nousta Wehrmachtin torjumiseen riittävälle tasolle.

    Stalinin onneksi Hitlerin toiveajattelu oli vielä epärealistisempaa:
    hänestä Ryssä oli pelkkä mätä rakennus, joka luhistuu kun oveen potkaistaan!
    Kun niin ei käynytkään, oli syy kaikkien muiden kuin hänen itsensä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toisaalta kyllä Neuvostoliitto olisi varmaan romahtanut ehkä jo vuonna 1942, mikäli maa joka tihkuu maitoa ja hunajaa eli Yhdysvallat ei olisi alkanut toimittaa varsin mittavaa aineellista apuaan. Vuonna 1942 Neuvostoliiton tuotantokoneisto tuotti vielä kovin vähän, koska suuri osa teollisuudesta oli viety Uralin taakse eikä sitä saatu tuottamaan uudestaan ihan hetipiankohta.

      Tämäkin kommenttisi oli jotenkin joutunut automaagisuodatuksen haaviin.

      Poista