sunnuntai 2. heinäkuuta 2023

S "Jos ihminen tulee puukotetuksi, se on hänen oma syynsä"

Koko ajatus sananvastuusta on mieletön: on vapaus, jota ei oikeastaan olekaan, koska taivaasta putoaa maaginen vastuu rajoittamaan sitä.

Jos taas sananvastuulla tarkoitetaan rikosvastuuta, päädytään aivan yhtä mielettömään lopputulokseen. Mitä järkeä on toistuvasti muistuttaa, että laiton teko on laiton. Elinkeinonharjoittamisen vapaus sisältää vastuun olla perustamatta yritystä, joka myy heroiinia!

”Sananvastuu” on sananvapauden vihollisten keksimä kiero tapa yrittää sysätä sanankäytön seuraukset – kuten puukotetuksi tuleminen? – sanankäyttäjän kontolle. Hän käytti sanojaan laillisesti, mutta vastuuttomasti, joten saa maksaa siitä!

Älkää antako hämätä itseänne sen enempää mutta-sanalla kuin muillakaan sananvapauden vastustajien tempuilla. Ei ole olemassa ”sananvastuuta”. Sen sijaan muilla on vastuu sietää sinun sananvapauttasi.

[Näin oli lausuttu Ivan Puopolon kirjoittamassa ja 22.8.2022 julkaistussa kolumnissa Puhe ”sananvastuusta” on hölynpölyä – kysykää vaikka Salman Rushdielta.]

[PS. Aiheeseen liittyen, voit niin halutessasi käydä lukemassa vanhan mutta silti ajankohtaisen blogimerkintäni Sananvapaudesta.]

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti