maanantai 24. heinäkuuta 2023

S Vuonna 1900 oli tekeillä suuri tarina kansakunnan synnystä

Kautta Suomen niemen oli vuonna 1900 tekeillä suuri tarina kansakunnan synnystä. Vain muutamaa vuotta myöhemmin railo köyhien ja rikkaiden välillä repesi suurlakkoon ja sisällissotaan.

Sirkku Peltola on penkonut loputtomiin arkistoja yhdessä käsikirjoittaja-sanoittaja-kumppaninsa Heikki Salon kanssa. Pariskunta halusi ymmärtää, miksi Suomesta tuli Suomi. Käännekohdaksi valikoitui Suomen paviljonki Pariisin maailmannäyttelyssä vuonna 1900.

Kultakauden taiteilijat rakensivat paviljonkiin yhdessä helsinkiläisten ja pohjanmaalaisten työläisten kanssa kuvaa kansallisesta identiteetistä ja omasta kulttuurista.

Se tapahtui Venäjän sensuurin valvovan silmän alla.

– Suomessa oli erityinen momentum juuri sillä hetkellä, kun Pariisin maailmannäyttelyyn vuonna 1900 valmistauduttiin. Oli ollut helmikuun manifesti, oli massiivinen venäläistäminen ja sen aiheuttama vastaliike. Komissaari Tenishev teki kaikkensa estääkseen Suomen oman paviljongin, mutta sen toteuttaminen oli Suomen kansan yhteinen missio, Peltola kuvailee.

Venäjän näkökulmasta Suomen paviljongissa oli kyse syrjäisen maakunnan pullikoinnista, Suomen näkökulmasta taistelusta sortovaltaa vastaan.

Taiteilijat Akseli Gallen-Kallelasta Ellen Thesleffiin tekivät paviljongista monumentin täynnä poliittisia piiloviestejä. Gallen-Kallelan Kalevala-freskossa pedolla oli kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin silmät.

Kymmenille miljoonille maailmannäyttelyn vierailijoille haluttiin näyttää, että Suomella on oma kulttuuri ja identiteetti, vaikka se oli vasta rakentumassa. Tulevalle itsenäisyyskamppailulle haettiin kansainvälistä tukea. 

[Näin oli lausuttu Ylen sivuilla 7.9.2022 julkaistussa Sanna Vilkmanin kirjoittamassa uutisartikkelissa Suurmusikaali kertoo Suomen taistelusta pois Venäjän ikeestä – hyökkäys Ukrainaan teki sortovallan teemasta pelottavan ajankohtaisen.]

[PS. Jos nationalismi eli kansallismielisyys olisi pahasta, olisi Suomen ja suomalaisten ollut turhaa erota venäläisen isänmaan yhteydestä vuonna 1917.]

2 kommenttia:

  1. Kyllähän siitä asiasta väännettiin oikein tosissaan vuonna 1918, että onko nationalismi parempaa kuin internationalismi.
    Nationalistit voittivat, ja internationalistit kostavat sitä heille edelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä. Tosin sosialidemokraatitkin halusivat silloin itsenäisen Suomen. Jos punaiset olisivat kuitenkin voittaneet sisällissotamme, niin he eivät olisi luultavasti kyenneet sitten vastustamaan internationalistien itse itselleen tekemää maahankutsua.

      Poista