Eriarvoisuuden kasvuun työmarkkinoilla voi suhtautua kahdella tavalla, nostamalla alimpia palkkoja solidaarisella palkkapolitiikalla tai tukemalla pienipalkkaisia täydentävillä tulonsiirroilla.
Pidän jälkimmäistä tapaa olennaisesti parempana kuin edellistä. Jos johonkin osaan työvoimasta kohdistuu alikysyntää, ei ole järkevää sulkea ihmisiä työmarkkinoiden ulkopuolelle ylihinnoittelemalla heidät. Siksi olin pöllämystynyt siitä, että hallitusohjelmassa halutaan erityisesti vähentää pienipalkkaisten täydentäviä tulonsiirtoja. Silloin ei jää muuta keinoa kuin korottaa alimpia palkkoja, vaikka se johtaakin korkeaan rakenteelliseen työttömyyteen. Onko tämä nyt mietitty siellä kokoomuksessa loppuun asti?
[Näin oli lausuttu Vihreiden Grand Old Manin (anteeksi anglismi) Osmo Soininvaaran blogissa 17.7.2023 julkaistussa merkinnässä Pessimismiä Suomen politiikasta (3): ulospääsyä etsimässä.]
Turha verottaa pientuloisia mitenkään. Tulonsiirroista seuraa vain valtava ɓyrokratia. Veroja kerätään kuitenkin melkein kaikesta kulutuksesta. Verotus uusiksi.
VastaaPoistaEi voi kuitenkaan työttömyyskorvauksia lopettaa.
PoistaVoisi ajatella, että rakenteelliseen työttömyyteen purisi parhaiten sallia työttömän tienata pätkätöillä tietty määrä rahaa menettämättä työttömyskorvaustaan.
VastaaPoistaTosin tällaistahan kokeiltiin taannoin Pääkaupunkiseudulla sen vaikuttamatta oleellisesti juuri mihinkään.
Ehkäpä sitä kannattaisi kokeilla uudestaan eri tavalla, jos vaikka saataisiin toisenlainen lopputulos.
Niin. Soininvaara on myös nostanut esille viime aikoina negatiivisen tuloveron, joka on ikään kuin perustuloa mutta paketoituna sellaiseksi, että se sopii useammalle poliittiselle taholle.
Poista