perjantai 19. toukokuuta 2023

S Suomen pyrkimystä saada Nato-hyväksyntä Turkilta ja Unkarilta on älytöntä verrata suomettumiseen

Jotkut ovat hätäisesti verranneet Suomen pyrkimystä saada Nato-hyväksyntä Turkilta ja Unkarilta suomettumiseen. Vertaus on päätön. Suomettuminen oli Neuvostoliiton strateginen operaatio Suomen kautta mainostaa ystävyyttä, yhteistyötä ja avunantoa muille läntisen Euroopan maille. Samalla Suomen ulko- ja sisäpolitiikkaan vaikutettiin laajalti. Mukaan hyppäsivät sekä punaparonit että ideologisesti Neuvostoliittoon samaistuneet. Asiat eivät ole verrannollisia muuten kuin jostain hyvin abstraktista lintuperspektiivistä.

Keskeinen ulkopolitiikan etiikka on tehdä sitä, mikä toimii ja pyrkiä olemaan siinä vuosi vuodelta parempi pyrkien aktiivisesti vaikuttamaan omaan kohtaloon. 

[Näin oli lausuttu Ilta-sanomat -lehdessä 18.3.2023 julkaistussa Mika Aaltolan kirjoittamassa kolumnissa Selviytyminen on Suomen idea.][

[PS. Voin hyvin kuvitella, kuinka nationalismin vastustajat tätä nykyä repivät pelihousujaan.]

2 kommenttia:

  1. Olisi NATOn päämajassakin syytä alkaa pohtia jäseneksi hyväksymisen edellytykseksi riittävän yksimielisyyden sijaan vaikkapa viiden kuudesosan määräenemmistön, ettei joku höpöfaarao voisi jatkossa estää tärkeän jäsenen mukaanpääsyä ikiomista pikku syistään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä näin. Ja jäsenten erottamisenkin mahdollisuuden voisi joskus ottaa asialistalle. Mutta pykälien viilaaminen tällä lailla varmaan vaatii kuitenkin jäsenmaiden yksimielisyyden.

      Poista